Доступність посилання

ТОП новини

Словаки з 1 січня відмовляються від крони і переходять на євро


Брюссель – Від 1 січня словацьку національну валюту крону замінить євро. Таким чином, вже 16 країн Євросоюзу матимуть в офіційному обігу цю єдину європейську грошову одиницю. До того ж, Словаччина стане першою східноєвропейською державою, що відмовиться від своїх національних грошей. З одного боку, словаки радіють, бо євро захищатиме їх від різких кризових коливань. Проте, з іншого боку, громадяни побоюються невиправданого зростання цін, що помічалися в інших країнах Європи, при переході на єдину європейську валюту.

Як стверджують експерти, економіка Словаччини – одна з найдинамічніших у Євросоюзі. Саме тому, ще у травні європейські установи заявили про її готовність до переходу на євро вже з початком 2009 року. Щоправда, минулою весною Європа ще не відчувала шокової терапії фінансово-економічних обвалів, що прийшли декількома місяцями пізніше.
Євро – захист від кризи
Та як виявилося, економіка Словаччини побудована на міцному фундаменті, бо, зрештою, відчула тільки слабкі відлуння кризових атак. Але додаткові заходи безпеки, що може дати євро, не завадять. Офіційна Братислава вже не раз заявляла, що передбачає чимало переваг у переході на євро. Так само вважають і у Брюсселі.
Голова монетарного та економічного відділу Європейської Комісії Хоакін Альмунья наголошує: «Євро нас захищає. Євро нам допомагає знаходити вірні для нас усіх рішення. Це стосується європейців і, без сумніву, словаків, які за неповних 5 років після розширення (Євросоюзу) довели, що вони гідні переходу на євро».
У Єврокомісії переконані, що через кризу словакам, як і всім європейцям, наразі нелегко будувати плани розвитку своєї економіки. Проте, тепер вони користуватимуться всіма перевагами, що дає єдина європейська грошова одиниця. Як заявляють у Брюсселі, «приналежність Словаччини до «зони євро» додасть ваги Європейському монетарно-економічному союзу. У свою чергу, монетарно-економічний союз теж підсилить словацьку економіку».
«Із цього моменту, (з 1січня 2009 року) 330 мільйонів європейців користуватимуться єдиною грошовою одиницею. Завдяки євро ми поділятимемо єдиний економічний простір, спільну політичну волю до розвитку та перейдемо до вищого ступеня економічної інтеграції», – зазначає голова монетарного та економічного відділу Єврокомісії Хоакін Альмунья.
У який бік «округлюватимуть» ціни?
Проте, як показує досвід, період переходу з однієї грошової одиниці на іншу часто супроводжується ціновими спекуляціями. Це спостерігалося у багатьох країнах, що належать до єврозони. Нерідко вартість тих чи інших продуктів чи послуг «округлялася», проте зовсім не на користь споживачів. З огляду на це, наприкінці минулого тижня Брюссель закликав словацьких лідерів та громадян до пильності. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що їм слід бути уважними, щоб не допустити невиправданого подорожчання.
Проте, словацький парламент заздалегідь «подбав» і про спекулянтів. Щоб зменшити ризики цінового росту Братислава ухвалила низку надзвичайних заходів із контролю за цінами, особливо на енергоносії.
Сам перехід із «крони» на «євро» проходить поступово. Вже від серпня 2008 року всі словацькі крамниці вивішують ціни у обох валютах. Протягом двох тижнів після нового року розрахунки проводитимуться і у євро, і у кронах. Після 17 січня словацька крона буде вилучена з обігу, хоча обмін грошей триватиме аж до 30 червня.
Зазначимо, що нещодавно план переходу на євро ухвалила і Польща. Тим часом, Чеська республіка має набір приєднатися до єврозони лише у 2012 році.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG