Доступність посилання

ТОП новини

Між сумним і веселим. Італія у 2008-му


Вина в Італії побільшало
Вина в Італії побільшало

Рим – Дочасні парламентські вибори та новий старий прем’єр-міністр, страйки і маніфестації, подальше сповільнення економіки і збідніння населення. Ці реалії за останнє десятиліття стали рутиною для громадян Італії. Не був винятком і нинішній рік. Водночас він засвідчив, що найкраще у Європі соціальне кіно знімають в Італії, геніями європейської культури стають видатні митці Італії, а на лідерську позицію з виробництва вина у світі знову повертається Італія.

За частотою зміни урядів Апенніни не перестають бити рекорди у Старій Європі. Протягом 63-х післявоєнних років нінішній кабінет правих консерваторів уже 62-й за рахунком. А невтомний 72-літній кавалер Сильвіо Берлусконі вже втретє опинився з булавою на коні.

За 8 місяців правління, реалізуючи передвиборчу програму, команда правоцентристів зарекомендувала себе як безкомпромісний борець проти нелегальної імміграції, яка, за переконаннями урядовців, спричинила високий рівень злочинності в країні. Регулярну квоту на легалізацію цього року скоротили на 20 тисяч місць. А наступного року через затяжну економічну кризу планують взагалі заблокувати приїзд робітників із-поза меж ЄС.

Восени Італія остаточно вступила у технічну рецесію. Антикризові заходи допомагають наразі утримувати банківську систему стабільною, промислові компанії мають підтримку від держави, – звітує кабмін. Для окремих категорій населення передбачені фінансові субсидії. Тим часом керівник Комерційної конфедерації Марко Вентурі заявив: «Люди намагаються багато економити, вони бояться майбутнього, тому купують мало. Ми ж закликаємо вірити у майбутнє, думаю, що наша економіка встане з колін».

Берлусконі зумів вичистити сміттєві завали

Невдовзі після виборів пан Берлусконі виконав ще одну передвиборчу обіцянку, за що йому особливо вдячні жителі Неаполя. Маловідомо яким чином, але прем’єр вичистив сміттєві завали, у яких місто топилося понад півроку. Сміттєвий хаос позаду, та проблема будівництва сміттєпереробних заводів у регіоні залишається. Цьому протидіє місцева мафія каморра, яка озолочується на нелегальній утилізації відходів.

У розпалі сміттєвих баталій у травні італійський фільм «Гоморра» отримав головну премію Каннського кінофестивалю. А в грудні Європейська кіноакадемія у Копенгагені удостоїла картину п’яти нагород в головних номінаціях. Стрічку про економічну імперію неаполітанської мафії кінокритики назвали зразком політичного соціального кінематографа. Режисер Маттео Ґарроне пояснив причини успіху так: «Нагороди за фільм – це гарне підтвердження, що картина викликала велике зацікавлення також за межами Італії. Ось це було для нас найважливішим під час роботи над стрічкою. Ми прагнули, щоб фільм торкався глобальних тем, а не був пов’язаний лише з проблемами Неаполя».

Леонардо да Вінчі та італійські вина – переможці

Досі не залишають байдужими європейців і знамениті митці італійського Відродження. 140 тисяч громадян Євросоюзу шляхом електронного голосування найвпливовішою постаттю європейської культури визнали флорентійця Леонардо да Вінчі. Через півтисячоліття, як помер цей видатний чоловік, його наукова і творча спадщина допомагає людству й сьогодні.

Інша сфера, де країна виходить на першу позицію, стосується виноробної промисловості. Завдяки гарному врожаю винограду на Апеннінах, за висновками експертів, збільшиться виробництво вина на 8%. В цілому обсяг виробленого вина сягатиме 47 мільйонів гектолітрів на рік. Вперше за 10 років Італія стає світовим лідером, обігнавши свого головного «винного» конкурента Францію. Кількість, як відомо, не завжди означає якість, та в цьому плані Італія спокійна. Знавці і колекціонери різних країн визнають: чудові букети італійських вин не мають собі рівних.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG