Доступність посилання

ТОП новини

Здобутки «євроновачків» у 2008 році: чехи і словаки вступили до «Шенґену»


Прага – Оглядаючись на рік, що минає, чехи і словаки мають підстави пишатися: здобутки у 2008 році посунули ці країни до низки економічно найуспішніших в Європі. Із надійно заповненими засіками і міцною валютою навіть небезпека світової фінансової кризи на чеських та словацьких теренах не виглядає загрозливо. Успішний 2008 рік відкриває й нові перспективи: Чехія з Нового, 2009 року головуватиме в Європейському Союзі, а Словаччина переходить на євро.

2008 рік почався успішно: чехи і словаки вступили до Шенґенського простору і з радістю відкрили в колишніх прикордонних пунктах крамниці й кав’ярні. Від листопада чехи і словаки можуть також без віз подорожувати до США. У Празі побувала американський держсекретар Кондоліза Райс і підписала угоду про розташування радару США у Чехії. Серед гостей офіційної Праги були також Далай-Лама, Жозе Мануель Баррозу і Ґаррі Каспаров.

Чехія на 20 кілометрів «наблизилась» до Німеччини завдяки новому шосе, а з Братислави до Відня по новозведеній швидкісній трасі можна тепер доїхати менше, ніж за годину.

Чехи досягли найвищої у своїй історії середньої заробітної платні, яка становить близько однієї тисячі євро. Чеська валюта зміцніла і, як з’ясувалось, чехи і словаки найбільше довіряють рідним банкам.

Словаччина – «тигр» на Сході Європи

Словаки в середньому заробляють менше, зате у 2008 році саме в них зростання економіки було другим найвищим в ЄС – близько 9 відсотків, за це Словаччину почали називати «тигром» на Сході Європи.

Словаччина прямувала до однієї мети – запровадити євро й домоглася свого: у 2008 році країну офіційно прийняли до єврозони. На думку братиславського економіста Славоміра Шікуди, це найголовніша подія року.

«Головна подія у нас – «зелене» світло на вступ до європейського валютного союзу. Це означає, що 1 січня 2009 року Словаччина запроваджує євро, яке замінить корону. Словаччина стала певним чином несподіванкою в Європі, вона в цьому перегнала і Балтійські країни», – зазначив Славомір Шікуда.

А в Чехії головною подією 2008 року були вибори до Сенату і місцевих органів влади. На думку аналітиків, їх результати впливатимуть і на подальше внутрішнє життя країни.

Празький політолог Міхал Ружічка у розмові з Радіо Свобода зауважив: «Результати регіональних виборів і вибори до Сенату вплинуть на чеське суспільство і політичну сцену на майбутні 5, а той 10 років. Як з’ясувалося, чеське суспільство у своїх поглядах на економіку і організацію громадського життя стоїть більше наліво. Гадаю, це чіткий сигнал, що впливатиме на життя Чеської Республіки».

Чехія радіє демографічному приросту

Кількість населення в Чехії вперше переступила межу 10 мільйонів 300 тисяч осіб й у 2008 році зросла найбільше – на понад 60 тисяч нових громадян. Приросту населення вперше чехи завдячують жінкам-іноземкам, які народили понад половину поповнення. У 2008 році чехи і словаки перейшли на цифрове телебачення, статистично на кожну родину припадає 1 автомобіль, а всі дорослі громадяни мають по 2 мобільні телефони.

У 2008 році чехи випустили 13 художніх фільмів – найбільше у своїй історії, зате словаки зробили найдорожчий фільм. Історична стрічка «Баторій» обійшлась їм у понад 1 мільйон євро. Вацлав Гавел написав п’єсу «Відхід», що стала головною театральною подією 2008 року. У Празі з великим успіхом виступили Ніна Матвієнко і Хосе Каррерас, а в місті Подєбради відкрилась пам’ятна таблиця Олені Телізі. Чехи видали рекордну кількість – понад 23 тисячі нових найменувань книг, серед яких також у перекладі на чеську твори Василя Медянки, Галі Мазуренко, Олени Теліги, «Українські народні казки» і вперше – повне видання «Зів’ялого листя» Івана Франка.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG