Доступність посилання

ТОП новини

Рік розчарувань і надії – як американці проводжають 2008 рік


Нью-Йорк – Для Сполучених Штатів цей Новий Рік особливий. Закінчується 8-річне правління президента Джорджа Буша. Зі вступом на посаду Барака Обами американці пов'язують надії на подолання кризи, на новий початок і нове піднесення в сучасному розвитку країни.

Джордж Буш залишає Білий дім із низьким рейтингом популярності, але президент Гаррі Трумен теж був непопулярним наприкінці свого правління, а нині історики високо оцінюють його як діяча, котрий на початку «холодної війни» закладав підвалини стратегії, яка зрештою привела до перемоги Заходу. В кінцевому результаті «холодна війна» закінчилася розвалом радянської імперії.

На думку Фуада Аджамі, коментатора журналу U.S. News And World Report, війна в Іраку, яку розпочав Буш, реагуючи на ісламські теракти 11 вересня 2001 року, розколола суспільство в оцінці ролі Америки за кордонами країни. Отож, новому лідерові, Обамі, доведеться шукати шляхів до відновлення єдності.

Інший оглядач, колишній конгресмен Білл Френцел, теж вважає, що війна в Іраку багато в чому визначатиме спадщину Буша, але разом з тим, каже Френцел, цього президента пам'ятатимуть як чесну людину, якій довелося розв'язувати важкі проблеми. Буш робив усе, що міг для вирішення їх. Френцел, зокрема, нагадує про видатну роль Джорджа Буша у боротьбі з епідемією хвороби СНІД. Самій лише Африці адміністрація Буша з цією метою виділила близько 150 мільярдів доларів.

Труднощі Буша поглиблювалися міжпартійною боротьбою у Конгресі, що подекуди заважало діяти законодавчому органові. Обамі теж доведеться мати справу з цим явищем і він це визнає. «Мене найбільше бентежить не обсяг наших проблем... Виглядає так, що наші лідери у Вашингтоні нездатні співробітничати, як підказує здоровий глузд... Міжпартійна боротьба стоїть на перешкоді... Ми не можемо впоратися з великими проблемами, що вимагають рішення. Ми мусимо змінити це у першу чергу», – наголосив Барак Обама.

Обама як центрист

Аналізуючи склад команди новообраного президента, його кабінет міністрів, оглядачі доходять висновку, що Обама зможе домогтися змін і вплинути на Конгрес, бо діячів своєї адміністрації він підбирає не за партійною ознакою, а за здібностями. Його орієнтація – центристська. Особливо чітко це видно на прикладі Роберта Ґейтса, нинішнього міністра оборони, призначеного Бушем. Обама, демократ, вирішив залишити цього республіканця на чолі Пентагону, хоча це одна з ключових посад у новій адміністрації, адже мета Обами – закінчити війну в Іраку.

Білл Френцел, республіканець, в інтерв'ю Радіо Свобода зазначив, що Обама «подає нам певні дуже добрі сигнали». «Якщо він ладен тримати республіканця у своєму кабінеті, він може також запрошувати республіканців на посади дещо нижчого рівня і це сприятиме гармонійним взаєминам... Він добре починає і не дає підстав для розчарування», – каже Френцел.

Норман Орнстін, дослідник з American Enterprise Institute, вважає, що новий президент допоможе поліпшити імідж Сполучених Штатів в очах зовнішнього світу.

«Багато людей у світі гадають, що ми не лише змінюємо ставлення до інших країн, обравши нового президента – афроамериканця, а й рішучим чином змінимо також (зовнішню) політику. Одначе, Барак Обама здійснюватиме політику, що відповідає американським національним інтересам, і це розчарує деяких з тих лідерів і країн. Але відчуття того, що Обама не тільки принесе зміни, а й допоможе нам покінчити з трьома кризами – це дві поточні війни (в Іраку й Афганістані) та економічна катастрофа – це, я гадаю, допоможе надихнути нас у цей важкий час», – зазначає американський оглядач.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG