Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь у 2008 році. Неочікувана лібералізація


Мінськ – У 2008 році режим у Білорусі став дещо ліберальнішим, у білоруських тюрмах не залишилося політв’язнів, незалежній пресі дозволили друкуватися в своїй країні та розповсюджуватися через державну пошту. І вперше за 8 років у Білорусі зареєстрували нову опозиційну організацію – Рух «За Свободу!», що його очолює екс-кандидат на президентських виборах 2006 року Олександр Мілінкєвіч.

Білоруська влада вирішила поміняти свій образ країни-ізгоя та розпочала діалог із Заходом. Діалог був дуже важкий, Євросоюз та США перш за все вимагали звільнити усіх політв’язнів. Олександр Лукашенка не хотів випускати з тюрми свого персонального ворога екс-кандидата на останніх президентських виборах Олександра Казуліна. Протягом цього діалогу Білорусь навіть спровокувала дипломатичний конфлікт зі Сполученими Штатами, який досі залишається невирішеним – американського посла в Мінську немає, як і білоруського – у Вашингтоні.

Були і внутрішні причини лібералізації. У липні після теракту на День незалежності в Мінську Олександр Лукашенко позбувся найбільш одіозних осіб зі свого оточення, наблизив до себе молоду, амбіційну команду, яка розуміє, що краще вдавати, що граєш за правилами, які існують у демократичному світі.

Ті перші дуже помірковані кроки, які було зроблено для лібералізації в Білорусі, позитивно сприйняли в Євросоюзі. У Брюсселі вирішили поміняти своє ставлення до офіційного Мінська певною мірою і з геополітичних причин – після збройного конфлікту між Росією та Грузією.

Лібералізація Лукашенка має конкретні межі

Однак лібералізація не зачепила основ самої влади та виборчої системи. Парламентські вибори, які пройшли цього року, відповідали принципу: «неважливо, як голосують, важливо як рахують». Жодний опозиціонер до парламенту не потрапив. А всі заклики змінити виборчу систему, демократизувати її, зробити більш прозорою, – залишилися без відповіді.

Лібералізація в Білорусі позначилася не на системі влади, чи прав опозиції, а перш за все на економіці. Вона потрібна президентові Лукашенку та його оточенню, щоб утримати владу, пережити несприятливі для себе часи.

Нещодавно в інтерв’ю державним ЗМІ президент Олександр Лукашенко дав зрозуміти, що ця лібералізація має конкретні межі – не буде масової приватизації, дрібні підприємці не отримають економічної свободи, якої вимагають, опозиція залишиться в тому ж пригніченому стані, в якому вона була досі. Таким чином якихось радикальних перемін не передбачається.

(Мінськ – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG