Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: прийнятна ціна на газ для Києва – 204-210 доларів


У заяві Президента Віктора Ющенка, розміщеній 1 січня на сайті Глави держави, сказано: «Якщо слідувати заяві «Газпрому», що середньозважена ціна російського газу в 2009 році на європейському ринку очікується 300 доларів, то відповідно ринкова ціна на території України повинна скласти приблизно 245 доларів. Ми беремо до уваги пропозицію російської сторони, яка назвала 250 доларів як ціну, яка найбільш оптимально відповідала російським інтересам. На наш погляд, 250 доларів – це є ринкова європейська ціна, до якої пропонує перейти Росія вже з 2009 року. Ми вважали за доцільне все-таки дотриматися букви і духу Меморандуму, підписаного Прем'єр-міністрами України та Росії, який передбачає відповідний трьохрічний канікулярний період, де приблизно за ці три роки ми повинні вийти по ціні на газ з розрахунку приросту його 1/3 від ціни, яка сьогодні є як різниця між європейською ціною і ціною газу в Україні».

«Таким чином, – наголошує Віктор Ющенко, – по нашим розрахункам, керуючись Меморандумом і домовленістю про трьохрічний перехід на європейську ринкову ціну, ціна газу в 2009 році в Україні повинна коливатися від 204 до приблизно 210 доларів».

Ющенко вимагає перегляду ставки на транзит російського газу

Президент Віктор Ющенко зазначає, що Україні не під силу витримувати найнижчу у Європі ставку на транзит газу.

У заяві Президента сказано: «Солідарні витрати на транзит, – підкреслюю, тільки з росту ціни на російський газ в Україні, – ростуть більше ніж на півмільярда доларів. Залишаючись в транзиті в розмірі 1,7 при умові, що ціна російського газу в Україні росте в 2009 році до 250 доларів, таким чином НАК «Нафтогаз України» отримує некомпенсованих, неврегульованих близько півмільярда доларів нових видатків. Бюджет НАК «Нафтогазу» не має можливості знайти компенсатори в такій сумі. Бюджет України не може брати на себе фінансування невідкомпенсованих витрат по транзиту, оскільки це питання відноситься виключно до ринкового врегулювання».

Віктор Ющенко також зауважив: «для порівняння: транзит Словаччини коштує 4 долари, транзит Чехії – 4 долари, транзит в Німеччині – від 2,5 до 3,9 євро. В Європі є країни, які послугу транзиту оцінюють більше 11 доларів. Навіть є випадки, коли ціна транзиту складає більше 13 доларів. Україна сьогодні має найнижчий і тому неекономічний нерентабельний тариф на прокачку російського газу – 1,7 доларів за 1000 кубів на 100 кілометрів».

Президент України вважає, що «якщо по відношенню до 2008 року ціна на російський газ в Україні виросла за пропозицією Росії приблизно на 30 відсотків до 250 доларів за 1000 кубів, аналогічну пропорцію повинна витримувати й тарифна політика. Український тариф на транзит мінімум повинний піднятися на ці ж 30 відсотків і складати приблизно 2-2,2 долара за 1000 кубів на 100 кілометрів».

Ющенко вважає, що газові переговори успішно завершаться за кілька днів

У заяві Президента зазначено: «Як ви знаєте, Україна у цьому році має найбільші сезонні запаси газу в підземних сховищах, які якраз і сформовані для того, щоб нормально, без перебоїв забезпечити належним чином і комунальний, і приватний сектори газом для комунальних і побутових потреб. І тому я хотів би вам засвідчити, що завершити в прозорому ключі з повагою та взаємною толерантністю переговори між Україною і Росією є ключове негайне завдання».

Віктор Ющенко також запевнив: «не постраждає ні внутрішній споживач, ні наші партнери у Західній Європі», і завершив заяву словами: «Переконаний, що пройде ще кілька днів, і ми вийдемо з цих непростих переговорів, знайшовши порозуміння з нашим стратегічним партнером – Російською Федерацією».

«Нафтогаз» підтвердив припинення «Газпромом» поставок газу до України

За повідомленням прес-служби «Нафтогазу України», у середині дня 1 січня повністю газопостачання було припинено на газокомпресорних станціях Сохрановка й частково на станціях Суджа й Валуйки.

Для забезпечення внутрішніх потреб зараз здійснюють підйом газу з підземних сховищ обсягом 200 мільйонів кубометрів на добу і використовують газ власного видобутку обсягом 58 мільйонів кубометрів на добу.

Всі споживачі України повністю забезпечені.

«Нафтогаз» ще раз вказує на виконання всіх фінансових зобов'язань перед «Газпромом».

«Нафтогаз України» у повному обсязі перерахувала компанії «РосУкрЕнерго» кошти за газ спожитий протягом 2008 року.

Таким чином, на початок 2009 року НАК «Нафтогаз України» не має заборгованості перед постачальниками газу, – сказано в повідомленні.

«Нафтогаз України» гарантує безперебійний і безаварійний транзит російського газу європейським споживачам виключно в обсягах існуючих домовленостей.

Сьогодні о 9:00 за київським часом російський «Газпром» припинив поставки природного газу в Україну.

«Постачання газу в напрямку України знижено на 90 мільйонів кубометрів на добу (на одну чверть); постачання на експорт залишаються на рівні 300 мільйонів кубометрів на доб», – повідомили у «Газпромі».

Україна пропонує залучити до переговорів з Росією про газ представників Єврокомісії

У спільній заяві Президента Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко стверджується, що Україна повністю розрахувалася за поставки газу в 2008 році. У заяві міститься також заклик негайно відновити переговори про постачання палива у 2009 році, а також зобов’язання забезпечити безперебійний транзит газу до Європи.

Напередодні, 31 грудня, переговори «Газпрому» з українською стороною тривали до пізнього вечора.

Близько 23:00 за київським часом голова правління «Газпрому» Олексій Міллер повідомив журналістам, що переговори з українською делегацією не дали результату. Заборгованість за постачання газу не було погашено, «Газпром» так і не побачив на своєму рахунку гроші за постачання, попри усні заяви української сторони, додав Олексій Міллер. У цій ситуації «Газпром» із 10 ранку 1 січня в повному обсязі припинить постачання газу споживачам України. «Вся відповідальність у ситуації, що склалася, лежить на українській стороні», – наголосив Міллер.

Раніше, в середу, для обговорення проблеми постачань російського газу в Україну та його транзиту через українську територію до Європи зустрілися президент Росії Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін.

«Компанія «Газпром» запропонувала українським партнерам продавати газ за 250 доларів за тисячу кубів», – заявив Володимир Путін. Він зазначив, що, незважаючи на пільгові умови, українські партнери відмовляються від підписання контракту.

Позицію України щодо ціни на газ Київ озвучив у ніч на 1 січня, вже після заяви Олексія Міллера про те, що переговори не дали результатів.

Керівництво України вважає оптимальною ціну на російський газ на 2009 рік 201 американський долар за 1 тисячу кубометрів, а ставку транзиту українською територією – не нижче ніж 2 долари за одну тисячу кубометрів за 100 кілометрів, ідеться в заяві Президента України Віктора Ющенка та Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Ющенко і Тимошенко закликали Росію продовжити переговори, не скорочуючи постачань газу українським споживачам.

У заяві Президента та Прем'єра України також наголошено, що «Україна гарантує технологічне забезпечення надійного й безперебійного транспортування російського природного газу до європейських країн через свою територію».

Дубина: «Нафтогаз» не може погодитися на російські умови щодо транспортування

Олег Дубина
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина заявив, що українська компанія не виходила з переговорного процесу й готова у будь-який час продовжити переговори з ВАТ «Газпром».

«Ми не припиняли переговорного процесу в односторонньому порядку. Ми в будь-який час готові продовжити переговори і продовжуватимемо роботу», – заявив він у четвер на прес-конференції в Києві

Він знову заявив, що «Нафтогаз України» розрахувався за спожитий i закачаний російський газ у 2008 роцi.

За словами Олега Дубини, «Газпром» запропонував вартість газу $250 за одну тисячу кубометрів і вартість транзиту $1,7 за тисячу кубометрів на 100 кілометрів, тобто зберігши рівень ціни транзиту 2008 року.

«Ми не могли на це погодитися, оскільки це додаткове навантаження на «Нафтогаз» близько 500 мільйонів доларів. Тому було запропоновано ціну газу 235 доларів при ціні транзиту 1,8 долара. Це мінімальні цифри, на які ми могли погодитися. Тому кожна сторона залишилася при своїх пропозиціях», – пояснив він.

«Нафтогаз» спроможний забезпечити як власних споживачів, так і прокачування газу в Європі. Проте у фінансово-економічній ситуації, в якій Україна перебуває сьогодні, приймати ціну в 250 доларів я вважаю неприпустимим», – зазначив Олег Дубина.

Відповідаючи на уточнююче запитання, за яких умов він готовий летіти до Москви та продовжити переговори, Олег Дубина сказав: «Якщо я зрозумію, що не буде додаткових витрат для «Нафтогазу» в транспортуванні російського газу до Європи, я із задоволенням вилечу до Москви».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG