Доступність посилання

ТОП новини

Віче до 100-річчя Бандери відбулося в його рідному селі


Прикарпаття відзначає 100-річчя від дня народження провідника ОУН, визначного діяча національно-визвольного руху.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів.

Сьогодні у Старому Угриневі відбулося урочисте віче за участю представників влади і духовенства, політичних партій і громадських організацій, народних депутатів і учасників визвольних змагань, мешканців довколишніх сіл і гостей.

Після панахиди, яку відправили священики греко-католицької і православної церков, зі словами пошанування постаті Степана Бандери виступив голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук, наголосивши на відновленні історичної справедливості.

Очікували на приїзд Президента України Віктора Ющенка, який зараз перебуває на Прикарпатті. За словами заступника глави Секретаріату Президента Андрія Кислинського, Глава держави не зміг взяти участь в урочистостях «через боротьбу зі штучно створеними викликами, які загрожують незалежності України».

У вітанні від Віктора Ющенка Степана Бандеру названо «символом боротьби за незалежність України» і в його особі висловлено пошану всім героям, які боролися за Україну.

А от очікуваного наказу про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України, що ініціювали обласні ради кількох західних областей, наразі нема.

Про дух провідника ОУН, що повинен об’єднати українців у «цей непростий час скрути», говорив у своєму виступі голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук.

Від імені родини Бандер на віче виступив його онук – Степан Бандера. Назвавши діда символом нації, він наголосив: «ми всі – велика родина».

А в інтерв’ю Радіо Свобода зізнався, що, живучи в Канаді, навіть не сподівався, що сторіччя діда відзначатиме в Україні. За його словами, через стереотипи, дезінформацію, під впливом чужої пропаганди для багатьох українців сьогоднішній день не є святом.

У Старому Угринові, де є меморіальний комплекс Степана Бандери, поновлено експозицію, а також відкрито хату-плебанію священичої родини Бандер.

Саме в цьому селі був священиком батько провідника ОУН Андрій Бандера. Зі семи дітей двох синів замордували нацисти, двох доньок вивезли на Сибір, а його самого розстріляли енкаведисти.

А в Івано-Франківську сьогодні відкриють пам’ятник Степанові Бандері та музейний комплекс.

25 грудня рішення про відзначення на державному рівні 100-річчя від народження Степана Бандери ухвалила Верховна Рада України. Відповідно до цієї ухвали парламенту, в 2009 році офіційно святкуватимуть також 85-річчя від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова, 170-річчя з дня народження фольклориста й поета, автора слів державного гімну України Павла Чубинського та 370-річчя від дня народження гетьмана Івана Мазепи.

XS
SM
MD
LG