Доступність посилання

ТОП новини

Речниця Єврокомісії: «Газпром» і «Нафтогаз» повинні продовжити діалог


Крістіане Гоман
Крістіане Гоман

Брюссель – Європейський Союз закликає до продовження переговорів між Україною та Росією та припинення газової суперечки. Одночасно спеціальна моніторингова група країн-членів співдружності ретельно слідкує за обсягами російського газу, що надходить до кордонів ЄС. Наразі європейські установи не мають наміру брати участі в дискусіях, бо це, насамперед, – двосторонній комерційний конфлікт «Газпрому» та «Нафтогазу». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомила речниця Європейської Комісії Крістіане Гоман.

– Українсько-російська газова суперечка у розпалі. Як Європейська Комісія оцінює шанси досягти консенсусу між сторонами?

– Сьогодні ми оприлюднили спільну заяву, якою Єврокомісія та представники чеського головування у Євросоюзі висловили надію на продовження переговорів. Європейський Союз хотів би бачити відновлення діалогу сторін, щоб знайти рішення.

– Чи прийме Євросоюз пропозицію виступити у ролі посередника у газових переговорах між Україною та Росією?

– Для нас ці переговори, насамперед, – комерційний та контрактний конфлікт між «Газпромом» і «Нафтогазом». Ці дві компанії повинні продовжити діалог, щоб вийти з цієї ситуації. Тим часом, у ЄС є моніторингова група, що називається «NESCO». Ця група займається транспортуванням енергії в ЄС і до її складу входять представники країн-членів, що відслідковують обсяги газу, що надходить до європейських кордонів.

– Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко увечері 31 грудня мала телефонну розмову з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Чи повідомила вона, що саме стало причиною блокування переговорів між російською та українською сторонами?

– Я не можу повідомити деталей цієї розмови. Важливо, що вона поінформувала президента щодо перебігу переговорів і запевнила, що вони ніяк не вплинуть на постачання газу до Європейського Союзу.

– Як реагуватиме Євросоюз у разі, якщо обсяги газопостачання знизяться?

– Наша позиція така: існує чинний контракт між країнами ЄС та постачальником газу в Росії і ми вважаємо, що він повинен виконуватися.

– Чи заплановані у Брюсселі на найближчий час якісь засідання, щодо цієї газової суперечки?

– Наразі немає жодних запланованих засідань у Європейській Комісії з цього спірного питання. Адже воно у першу чергу стосується двох сторін «Газпрому» та «Нафтогазу» і ми намагаємося їх заохотити до продовження переговорів.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG