Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба з рекетом на Сицилії


Рим – На італійському острові Сицилія вирішили по-новому боротися з мафіозним рекетом. У Палермо відкрився перший магазин із продукцією загиблих підприємців, які відмовлялися платити данину рекетирам. Деякі мешканці міста саме там робили новорічні закупи на вияв солідарності з борцями проти мафії.

Сувенір із Сицилії — футболка «Il Padrino» («Хрещений батько»)
Навіть невеличкий святковий подарунок може засвідчити протест сицилійця проти мафії. У передсвяткові дні купівельного буму не бракувало клієнтів у незвичайному магазині, що відкрився в центрі Палермо. У приміщенні на стінах – плакати з фотографіями слідчих Джованні Фальконе і Паоло Борселліно. Ці два імені в Італії – символи безкомпромісної боротьби з мафією «коза ностра».

Крамниця називається «Pizzo Free» (дослівно «Вільний від данини»). На полицях – виключно товари і продукція малих підприємств, чиї керівники свого часу відкрито відмовилися платити «піццо», данину місцевим рекетирам. Продукти харчування, сувенірні вироби, є, зокрема, піжами, виготовлені на фірмі сина підприємця Ліберо Ґрассі. Бізнесмен був убитий 1991 року саме через відмову платити данину вимагачам.

«Думаю, подібний магазин – це крок вперед. Слушна ідея, щоб започаткувати новий вид закупів, думаючи про людей, які мали сміливість стати на бік закону. Як на мене, це гарний приклад, придбати подарунок саме серед цих речей», – сказала одна з клієнток.

Власник магазину Фабіо Мессіна досі не вірить, що його мрія стала реальністю. Він зазначає: «Звичайно, така крамниця – потужний сигнал для Палермо. Кілька років тому я і думати не міг, що зможу відкрити тут магазин з подібною назвою».

Проти рекету об’єдналися майже 300 комерсантів

5 відсотків від виручки крамниці отримуватиме Асоціація «Прощавай піццо!», яка опікується бізнесменами і проводить соціальні кампанії з протидії рекету. У лавах організації майже 300 комерсантів, котрі вирішили гуртом боротися за легальні прибутки в Палермо. У місті, за останніми даними, 80 відсотків підприємців все ще погоджуються платити данину місцевій «коза нострі».

Щороку лише через рекет і вимагання мережа організованої злочинності в Італії отримує 10 мільярдів євро. В країні мафію іронічно називають «найприбутковішим підприємством», доходи котрого сягають щорічно 90 мільярдів євро. Це становить 7% від національного ВВП.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG