Доступність посилання

ТОП новини

Вільнюс – «культурна столиця Європи 2009»


Вільнюс, вигляд на старе місто
Вільнюс, вигляд на старе місто

Рига – У 2009 році литовський Вільнюс та австрійський Лінц переймають від Ліверпуля та Ставангера титул «культурної столиці Європи». За цей час у столиці Литви відбудеться понад 900 заходів, спрямованих на те, щоб показати світові, що Вільнюс – це справді культурна європейська столиця, відкрита для людей та нових ініціатив. Популяризуватимуть Вільнюс посли доброї волі не тільки з Литви, а й з інших країн світу, зокрема і з України.

«Культурна столиця Європи» – проект Європейської Комісії, ініційований Грецією. Від 1985 року у проекті взяли участь 37 європейських міст. Звання «культурної столиці Європи» відрізняється від таких, зокрема, титулів як об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Культурна столиця Європи – це рік коронації культури міста.

«Європейська Комісія дивиться на те, які перспективи має це місто. Що місто вже зробило, щоб отримати цей титул, як воно розвивається. Вони також дивляться на те, який у міста потенціал», – розповів Радіо Свобода прес-секретар директорату «Вільнюс – культурна столиця Європи 2009» Албертас Бараускас

Культуру створюють усі мешканці і Вільнюса, і країни

Підставою для надання титулу є спеціально розроблена національна культурна програма. Назва Вільнюської програми – «Жива культура». Емблема проекту символізує молекулу, яка народилася із творчої іскри.

«Жива культура» – що ми хочемо цим сказати? Те, що культуру створюють не тільки професійні митці. Культуру створюють усі мешканці Вільнюса, усі мешканці країни. Тому наша програма орієнтована не тільки на професійних представників мистецтв, а й на всіх мешканців», – наголошує Албертас Бараскаус.

Проект стартував з початком нового 2009 року. Мешканці Вільнюса та гості столиці стали очевидцями музичної фієсти танцю, звуку та світла. Спектакль – феєрверк був створений спеціально для Литви одним із найвідоміших у світі художників зі світла Гертом Гофом.

Національна програма «Вільнюс – культурна столиця Європи 2009» охоплює 6 тематичних напрямків, зокрема «Програму спеціальних заходів», «Конференції та з’їзди», «Програму європейського мистецтва», «Програму пізнання культури», «Програму живої історії» та «Програму людей».

«У програмі пізнання культур ми хочемо представити як відомі нам культури, зокрема українську, єврейську, так і нові, наприклад африканську. Шоста частина – «Програма люди», саме ця програма більш за все орієнтована на різні національні товариства Вільнюса», – каже Албертас Бараскаус

Чотири посли з України


Пропагуватимуть «європейську столицю культури» посли-добровольці, місія яких – розповсюджувати інформацію про Литву та культурні заходи, котрі відбуваються у Вільнюсі. Серед послів, якими є чотири українці, зокрема відомий співак Олег Скрипка.

«Особи з України, які приєдналися до програми послів, – це люди, які були у Вільнюсі раз чи декілька разів, і це люди, які полюбили це місто. Це люди, яким місто дуже подобається і вони хочуть нести вістку про нього – усьому світові, своїм друзям, своїй країні», – зазначає Албертас Бараскаус

Програма «Вільнюс – культурна столиця Європи» ставить перед собою й економічні цілі – збільшення туризму на 15%. До того ж результати програми відчуватимуться і після 2009 року.

«Одна справа, це інфраструктура, яка залишиться після 2009 року у Вільнюсі. Також будуються нові культурні споруди і реконструюються старі. Майже 20 культурних будівель буде реконструйовано. Також з’являться такі нові культурні об’єкти, як Литовська національна картинна галерея та «Печатка культури» – новий культурний комплекс буде створено для представників мистецтв у Вільнюсі», – розповів прес-секретар директорату «Вільнюс – культурна столиця Європи 2009» Албертас Бараускас.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG