Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» пропонує Україні нову ціну за газ – 450 доларів


«Будемо сподіватися, що така пропозиція найближчим часом поверне «Нафтогаз» за стіл переговорів», – заявив журналістам керівник російського концерну Олексій Міллер.

Про це повідомляє РІА «Новости».

Росія раніше пропонувала Україні купувати в 2009 році газ по 250 доларів за тисячу кубометрів (в 2008 році ціна складала 179,5 доларів).

Україна вважає оптимальною ціну в 200-235 доларів. Пізніше «Газпром» заявив, що в зв’язку з відмовою Києва від пропозиції з пільговою ціною тариф наступного року складе 418 доларів.

Як уточнив глава «Газпрому», ціна газу в 450 доларів за тисячу кубометрів, запропонована Україні в січні, визначається таким чином: ціна в країнах Східної Європи, мінус транзит українською територією.

«Нафтогаз України» займає безвідповідальну позицію щодо українських споживачів і досі не підписав контракт на поставки газу Україні на 2009 рік», – сказав Міллер.

Глава «Газпрому» заявив, що «Нафтогаз» відмовився від пільгової пропозиції про постачання російського газу за ціною 250 доларів за тисячу кубометрів і в односторонньому порядку вийшов із переговорного процесу.
«Не повернула за стіл переговорів наших українських колег і пропозиція з поставок середньоазійського газу за ціною 370 доларів, а також і пропозиція з поставок газу з середньоазійської ціни в 418 доларів», – сказав Міллер.

Росія не виконує домовленостей із газових питань – представник Президента України

Росія в односторонньому порядку відійшла від виконання домовленостей з Україною з газових питань, досягнутих на рівні президентів двох країн 12 лютого 2008 року і на рівні прем'єр-міністрів 2 жовтня 2008 року, які припускали паралельне підвищення як ціни на газ, так і тарифів на його транзит через територію України.
Про це уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив у суботу на брифінгу.

«З кінця 2008 року і до сьогоднішнього дня російська сторона фактично в односторонньому порядку відійшла від всіх домовленостей. Ми вважаємо, що така поведінка партнерів у переговорному процесі абсолютно некоректна і неприйнятна. Така позиція не відображає дух партнерства між нашими країнами і певною мірою виглядає дивною з погляду міжнародних відносин», – сказав Б. Соколовський.

Він зазначив, що в домовленостях на президентському рівні, меморандумі, підписаному прем'єр-міністрами, а також за угодою керівників НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», міститься пункт про «одночасний, синхронний перехід на економічно обгрунтовані, ринкові, взаємоузгоджені ціни на газ і транзитні ставки».

«Російська сторона на сьогоднішній день пропонує абсолютно некоректно різке підвищення ціни на газ при незмінній транзитній ставці. І головна причина, чому Україна не може прийняти таких пропозицій, полягає в тому, що за такої цінової політики на газ НАК «Нафтогаз України» працюватиме фактично у збитковому режимі», – сказав Б. Соколовський.

При цьому він зазначив, що збитковість НАК неприйнятна не тільки для України, це також не в інтересах і Росії, оскільки «Газпром» одержує значний прибуток саме за рахунок роботи «Нафтогазу».

«Фактично, якщо говорити відверто, якби українська сторона прийняла всі пропозиції Росії, про які ви знаєте, то, очевидно, де-факто йдеться про перспективу дуже швидкого банкрутства НАК «Нафтогаз України», чого не може допустити українська сторона», – наголосив Б. Соколовський, коментуючи пропозицію Росії підняти ціну на газ в 2009 році до 250 доларів за тисячу кубометрів, а тариф на транзит газу територією України залишити незмінним – 1,7 доларів за тис. куб. м на 100 км.

Б. Соколовський зазначив, що Президент України Віктор Ющенко вживає всіх можливих заходів, щоб не допустити такого розвитку ситуації.

«Ми розраховуємо, що російська сторона рано чи пізно виконає ті зобов'язання, які вона зафіксувала, і відійде від шантажу, який вона сьогодні демонструє на адресу і України, й інших європейських країн. Ми розраховуємо на взаємоприйнятні, економічно обгрунтовані, перспективні умови співпраці як у 2009 році, так і в багаторічній перспективі», – сказав Б. Соколовський, ще раз зазначивши, що на сьогоднішній день російські партнери демонструють некоректну і безвідповідальну позицію.

Ця позиція, за його словами, «зводиться до того, щоб загнати Україну фактично в глухий кут у частині співпраці в газовому секторі».
XS
SM
MD
LG