Доступність посилання

ТОП новини

Що відбувається з єдиним державним реєстром виборців України


Борис Соболєв
Борис Соболєв

Гість Свободи: заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Борис Соболєв

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: 2009 рік – це рік фактично початку президентської кампанії, а може, й рік виборів. Це вже як вирішить КСУ.
І тут постає питання, що помінялося з 2004 року? Оскільки у нас раз у раз під час парламентських виборів виникає питання наявності Єдиного державного реєстру виборців. І я не знаю, чи 2009-го, чи 2010-го, — як голосуватимуть громадяни України? За старими списками, як завжди, чи щось поміняється?
Борис Соболєв: Відповідно до інформації ЦВК, робота просувається досить успішно зі створення Єдиного державного реєстру виборців, вона має бути закінчена в цьому році, тобто не в 2009-му, а в 2008 році.
Я маю таку інформацію, відповідно до тих проблем, якими я опікуюся, що програмне забезпечення і апаратні комплекси, які потрібні для цього, майже виконані.
- Поясніть на пальцях, що для цього потрібно? Тому що якщо говорити взагалі спрощено, то у нас у кожного громадянина України є на руках кілька документів, які засвідчують, що він є громадянин України і взагалі присутній у цьому світі.
Найперше, що ми отримуємо, то це паспорт, потім ідентифікаційний код, який ніяк взагалі не захищений, але набір чисел певних, потім є закордонний паспорт, водійські права, купа може з’являтися інших документів.
Для чого так багато документів? Я не можу зрозуміти.
І як тоді взагалі постає питання Єдиного державного реєстру виборців, якщо достатньо було б взагалі одного універсального документа. І там дійсно питання техніки, як його застосувати?
- Це правда. Ми маємо такий атавізм радянського, ще комуністичного способу контролю держави за своїми громадянами. Бачите, так само не відживає та сама прописка.
- Це що Ви називаєте атавізмом?
- Кількість оцих документів, які Ви перерахували.
- Реєстрація теж виглядає трошки дивнувато, тому що якби людина мала універсальний документ, то для того, щоб вона могла далі активізувати свою діяльність на певній території, вона мала б прийти, поставили б у необхідне обладнання цей документ єдиний — зареєстрована людина за новим місцем проживання.
Борис Соболєв: Державна програма створення Єдиного державного реєстру фізичних осіб в Україні так і не втілена МВС і в цілому Кабміном.
- Державна програма створення Єдиного державного реєстру фізичних осіб в Україні так і не втілена МВС і в цілому Кабміном.
- Чому?
- Тому що жодна людина, якій доручалося це зробити, не відповіла за те, чому це не зроблено.
- Може, вони просто не уявляли, як це треба зробити і для чого це треба зробити? Просто державна програма – там треба освоїти певні кошти. Освоюють.
- Єдине, що я можу сказати, що тоді непотрібно посідати посаду міністра МВС.
- За Луценка, Ви хочете сказати, це не помінялося.
- Я хочу сказати, що всі міністри від часу прийняття закону відповідного, жоден не поніс, як кажуть, відповідальності за те, що він не зробив цього. Хоча кошти бюджет виділяє.
Борис Соболєв: 100% документів, які ідентифікують особу, розробляються і обліковуються, виготовляються і роздаються структурами, які по суті не мають ніякого відношення до державних, які створені і контролюються людьми, які мають неукраїнські інтереси.,
Більше того, коли говорити взагалі про цю систему, то саме за цих міністрів, в тому числі за нинішнього, справа дійшла до того, що 100% документів, які ідентифікують особу і так далі, розробляються і обліковуються, виготовляються і роздаються структурами, які по суті не мають ніякого стосунку до державних, які створені і контролюються людьми, які мають неукраїнські, як кажуть, інтереси, які мають невідомо які…
Зараз спецслужби якраз у рамках рішення РНБО від 7 листопада займаються тим, щоб з’ясувати, хто саме і як утворював так званий приватний консорціум «ЄДАПС», що навіть приватизував саму назву державної програми «Єдина державна автоматизована паспортна система».
І що стоїть за цим? Ми вже бачимо. Зараз завершений попередній етап контрольно-ревізійної перевірки підприємств, які об’єднані під дахом цього приватного «ЄДАПСу», які дають відповіді на запитання, чи там є дуже великий комерційний інтерес…
- Я теж хотів би зареєструвати підприємство «ЄДАПС», яке видаватиме паспорти. Я так розумію, в країні 46 мільйонів проживає, з них паспорти мусять мати мільйонів 36. 36 мільйонів помножити на вартість виготовлення паспорта, які на цьому можна заробити гроші, скільки отримає держава… Тут різниця рахується дуже швидко з калькулятором у руках.
- Нещодавно міністр був на відкритті так званого прискореного центру видачі паспортів для видачі закордон разом з першим Президентом України. Так там за три дні якщо цей консорціум «ЄДАПС» видасть, то мусите заплатити 700 гривень.
- Чекайте. Як держава втратила контроль над обліком документів, видачею документів, автоматизацією і так далі? Якщо Ви говорите, що це в приватних руках…
- По суті міністри, які очолювали МВС, починаючи з 2002 року, особливо 2004 року під час подій Помаранчевої революції, вони дозволили, з подачі одного з народних депутатів, відомого, як кажуть, активіста «ЄДАПСу»…
- Василь Грицак. Ви про нього говорите?
- Так. Саме вони створили умови для того, щоб приватний консорціум повністю приватизував.
Хоча ззовні це виглядає не як приватизоване, тому що маємо ще й державні підприємства Держзнаку Мінфіну. Але коли ви розберетеся в структурі цих договорів і подивитеся, що там більше, то 80% вартості припадає саме на консорціум «ЄДАПС», який щоквартально або щопівроку збільшує ціни.
Ну от, скажімо, колишній керівник «ДАІ-республіки», пан Калинський наводить такий приклад, що для тих, хто закінчив автошколи і отримує посвідчення, вони за 57 копійок робили «корочку», як ми називаємо. Прийшов Грицак і сказав, що будемо тепер це робити за 57 гривень.
- В «ЄДАПС»?
- Так.
- Чекайте, є орган РНБО, який є конституційний. Рішення РНБО є обов’язкові до виконання Кабміном, міністрами, державними установами. Це все записано в Конституції. Це ж не Секретаріат Президента.
Чи є рішення РНБО стосовно «ЄДАПС»? І чи слід очікувати змін якихось у видачі документів і, зрештою, у формуванні Єдиної державної автоматизованої паспортної системи, щоб це було в повноваженнях держави?
- І в тому числі Єдиної державної системи виборців України.
- Так само.
- Є таке рішення. Воно вийшло в режимі «Таємно», тому що з огляду на ті загрози, які склалися на даному сегменті державної по суті системи забезпечення конституційних прав громадян….
Народний депутат Грицак незаконним шляхом отримав копії цих документів, незаконно оприлюднив їх, опублікувавши і в Інтернеті, і зробивши декілька запитів депутатських, якими, по суті, порушив закон «Про державну таємницю», про що нині порушена кримінальна справа, яку веде центральний апарат СБУ.
Більше того, настільки рішення РНБО «припекло» ділкам, які стоять за цією системою, що вони вже організували терміновий запит до КСУ, зробили позов до Окружного адміністративного суду і так далі. Тобто, вживають заходи дискредитації тих людей, насамперед секретаря РНБО.
Хотів би сказати, що це просто не по-чоловічому, те, до яких образ вдається ця людина у підконтрольних ЗМІ, та й навіть у тому, що він підписує на ім’я Президента, я думаю, що то недостойно не лише генерала міліції, а просто людини, громадянина України, те, що він вживає, і те, що терпить Раїса Василівна у вигляді тих образ, які він публікує.
- Якщо є рішення РНБО, то його треба виконати. Тобто, і міністр внутрішніх справ має це виконати.
- Рішення виконується з певним скрипом…
- Дивно. Йдеться про національну безпеку, якщо я не помиляюся.
- Так. Міністр внутрішніх справ якраз один з тих, хто викликає занепокоєння з огляду на неквапливість у виконанні рішення РНБО. При чому він був присутній 7 листопада, активно брав участь у обговоренні, відповідав на запитання досить невпевнено. І станом на сьогодні можу сказати, що поки що нічого МВС не виконало.
Викликають великий подив ті тендери, які проводилися, які 100% віддані в руки «ЄДАПСу», а це понад 30 найменувань документів.
Ми тут з вами сказали за паспорти, то я Вам хочу сказати, що навіть посвідчення співробітників СБУ, посвідчення членів Кабміну, дозволи на зброю, на перевезення наркотичних речовин, такі речі, як консульські всі документи, нотаріальні документи, геть усе контролюється і друкується зараз під контролем цієї структури.
- Хто стоїть за цією структурою? Окрім названого Вами Грицака.
- Цим займаються зараз спецслужби України. Станом на сьогодні можу лише сказати, що це організована структура, яка має контроль з однієї зі спецслужб іноземних держав.
- Іноземних держав зі Сходу, з Заходу? Чи Ви не уповноважені це…?
- Я не уповноважений.
- А як же у нас із виборами. Тобто, вибори у нас фактично підконтрольні тепер і одній з держав, з якими ми межуємо, можливо? То що говорити про Єдиний державний реєстр виборців, який має сполучатися з Єдиною державною автоматизованою паспортною системою?
- Зараз аналізуються ті 4 контракти з 6, які укладено ЦВК на предмет загроз, які вони несуть у собі з приводу того, що Ви сказали, саме можливостями маніпулювання результатами підрахунку і так далі. Тобто, зараз цим займаються фахівці СБУ, займаються фахівці інших спецслужб.
Зараз порівнюються стандарти ці з стандартами ЄС, ведеться велика робота, створена і діє відповідно до указу Президента України комісія, яку очолює секретар РНБО, в кожному з відомств створені свої робочі групи.
Це понад, я думаю, 100 фахівців зараз працюють над тим, щоб розібратися і вжити заходів для того, щоб до 18 лютого повністю перейти на нову систему державного контролю і державної реалізації програми створення цього реєстру, державної системи випуску і обігу документів суворої звітності, в тому числі і таких речей, як марки акцизного збору, якими маркуються алкогольні...
- Чекайте, давайте про президентські вибори. Вони в небезпеці чи в безпеці у зв’язку з усім, тобто і взагалі вибори?
- Ви ставите безальтернативне запитання, на яке зараз… Я ж Вам сказав – тільки ведеться робота, і я не можу відповісти.
- А з Єдиним державним реєстром виборців? Ви говорили, що там обладнання закуплене і якісь технології відпрацьовані.
- Розставлені вже сервери, працюють якраз зараз виконавці, компанії, які входять до «ЄДАПСу», які отримали 4 з 6 контрактів, укладених ЦВК.
Разом з тим, я вже сказав, що комісія РНБО веде зараз контроль і експертизу проводить на предмет того, чи є там якісь загрози. Якщо вони є, то як їх нейтралізувати…?
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG