Доступність посилання

ТОП новини

Росія різко скоротила поставки газу Європі, Балкани вже без частини газу


Болгарія повідомила, що постачання російського газу до неї, а відтак далі до Греції, Македонії й Туреччини зупинено. Поставки до Румунії скорочено приблизно на три чверті. Австрія отримує тільки 10 відсотків від звичного, Хорватія не отримує нічого. У «Нафтогазі України» повідомляють, що російський «Газпром» подає до Європи тільки третину звичних обсягів газу.

Міністерство економіки й енергетики Болгарії заявило сьогодні вранці, що посеред ночі було повністю припинено постачання природного газу на кордоні з Румунією, призначені для самої Болгарії й для подальшого транзиту до Греції, Македонії й Туреччини.

За словами болгарського міністерства, ситуація кризова.

Туреччина, яка отримує частину російського газу з кавказького напрямку, підтвердила, що його постачання через Болгарію припинено.

У Румунії державний оператор газогонів «Трансгаз» повідомив, що поставки російського газу цій країні скорочено приблизно на три чверті; міністерство економіки Румунії говорить про скорочення більш як на дві третини.

Україна, через яку йде транзитом російський газ для згаданих країн, звинувачує в ситуації дочірню компанію російського «Газпрому» в Молдові «Молдовагаз». За словами представників «Нафтогазу України», «Молдовагаз» уже кілька днів неузгоджено відбирає значні обсяги газу з транзитного газогону до Болгарії, Греції, Македонії, Румунії й Туреччини, який проходить і по території Молдови.

Росія також значно скоротила подачу газу Австрії й Угорщині й зупинила до Хорватії.

Хорватська газова компанія PLINACRO повідомляє, що вранці поставки російського газу припинилися. За словами речниці компанії, ще вчора ввечері вони впали до рівня 18 відсотків від нормального.

Австрійська нафтогазова компанія OMV повідомила, що від цієї ночі постачання російського газу скоротилося на 90 відсотків, і країна отримує тільки 10 відсотків газу від звичних обсягів.

За словами чільного представника компанії, напередодні російський «Газпром» попереджав про скорочення на 30–40 відсотків.

Відтак значно скоротилося постачання російського газу і в західну частину Угорщини, який іде через Австрію.

Так само дуже скорочено й поставки російського газу до решти території Угорщини, повідомив керівник угорської газотранспортної компанії FGSZ.

«Газпром» дає Європі тільки третину газу – «Нафтогаз»

Сьогодні ж у «Нафтогазі» повідомили, що «Газпром» скоротив подачу газу для європейських споживачів на дві третини.

«Газпром» подав сьогодні до українських газогонів для транзиту європейським споживачам тільки 92 мільйони кубометрів газу, повідомив речник «Нафтогазу України» Валентин Землянський.

Іще вчора обсяг європейських поставок склав 221 мільйон кубометрів, а попередніми днями становив приблизно по 300 мільйонів.

За словами речника, через кілька годин у Європі відчують це скорочення.

Учора прем’єр-міністр Росії Володимир Путін перед камерами російського державного телебачення публічно схвалив плани керівника «Газпрому» Олексія Міллера скоротити поставки експортного газу через Україну. Тоді йшлося про скорочення на 65,3 мільйона кубометрів.

За твердженнями Міллера, які він не обґрунтовував, саме таку кількість газу, мовляв, «вкрала» Україна, і надалі «Газпром» планує щоразу зменшувати постачання європейцям газу на кількість, нібито «вкрадену» Україною.

Росія й Україна не домовилися про постачання газу з Росії до України, через що ці поставки повністю припинено, і не можуть домовитися про умови транзиту російського газу до Європи. Росія звинувачує Україну в «крадіжках» газу, хоча доказів не наводить, і заявляє, що через ці «крадіжки» обмежить і транзит газу через Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG