Доступність посилання

ТОП новини

Шлапак: Ціна 418-450 доларів за газ є економічним тиском


Україна вважає економічним тиском запропоновану «Газпромом» ціну 418-450 доларів за тисячу кубометрів газу. Про це по закінченні переговорів з делегацією Європейської комісії повідомив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

За його словами, після вивчення ситуації з цінами на газ в Європі розрахунки показали, що середньоєвропейська ціна на кордоні Україна – Росія має становити 250 доларів за тисячу кубометрів.

У той же час представник Секретаріату зазначив, що минулого року сторони домовилися про перехід на прямі газові контракти, а також про поступовий перехід на середньоєвропейські ціни на газ і тариф на транзит газу.

Відповідно до цих домовленостей, якщо брати до уваги, що середньоєвропейська ціна на газ на кордоні Україна – Росія становить 250 доларів за тисячу кубометрів, і відняти від цієї ціни діючу ціну на газ у розмірі 179,5 доларів за тисячу кубометрів і розділити на три роки (період переходу на ринкові ціни), то одержимо ціну на газ на 2009 рік в розмірі близько 203 доларів за тисячу кубометрів, зазначив Шлапак.

Під час переговорів російська сторона пропонувала «Нафтогазові» збільшити ціну до 250 доларів за тисячу кубометрів газу, а ставку транзиту зберегти на рівні 1, 7 доларів.

Україна не погодилася з такою пропозицією, оскільки, за словами заступника голови Секретаріату, вона суперечить меморандуму від 2 жовтня 2008 року.

Делегація Євросоюзу перебуває в Україні, щоб ознайомитися з реальною ситуацією з транспортуванням російського газу українською територією до країн Європи та обговорити підходи і позиції Києва щодо налагодження прозорої співпраці з Росією та ЄС у газовій сфері.

XS
SM
MD
LG