Доступність посилання

ТОП новини

Різдво: «Фестиваль вертепів» у Києві


Київ – У Різдвяну ніч небеса над Києвом були темні і прозорі, зірки замріяно слухали пісні церковних дзвонів. А під небесами, на території міста, звучали колядки – сучасна Україна відроджує давні традиції зустрічі Різдва, співом вітає народження Немовляти Ісуса. А Різдво нинішнє кияни назвали «Фестивалем вертепів», адже чи не у кожному районі української столиці з’явився свій вертеп.

Вертеп – старослов’янською печера. В Україні він розповсюджений із ХVІІ століття як Різдвяний театр маріонеток і має безпосередній зв’язок зі старовинною західноєвропейською містерією. В «Українській малій енциклопедії» Євгена Онацького мовиться: «Дивлячись на вертеп, глядачі спершу пригадували собі погоню царя Ірода за Христом, а потім від душі сміялися над пригодами Цигана, Жида, Діда, Баби, Панотця… Число дійових ляльок доходило до сорока», – розповідає професор Онацький.

Сучасний київський вертеп – це модерна музична містерія, яка спирається на історію народження Ісуса Христа, а також на українську народну традицію уславлення Добра і Космосу. Один із учасників вертепу, бандурист Степан Щербак пояснює: «Найперше, Різдво – це космічне свято. Виходить, що народжується нове сонце. Починає додаватися день. Підставляють, скажімо, день народження Ісуса Христа, знайшли і підставили під сонцеворот. То для мене Різдво – це космічне свято!»

Довкола вертепів збираються і народні музики, і пересічні перехожі. Наприклад, студентка Києво-Могилянської академії Оксана Вітенко вважає, що Різдво без вертепу і колядування неможливе, адже Різдво, каже вона, – це не просто нагода зустрітися з рідними у теплому сімейному колі: «Різдво має чарівну атмосферу, тим воно для мене дуже цінне: колядками, традиціями. Найсмачніші страви – теж на Різдво! Різдво – це казка. Вертепна інтермедія!»

І щороку подібних інтермедій більшає – з Заходу України через Центр на Схід і Південь повертається старовинна європейська традиція вертепу, яку українці вважають своєю, автентичною.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG