Доступність посилання

ТОП новини

На Різдво – до Львова!


Снігові скульптури у Львові – Різдво, 7 січня 2009 р.
Снігові скульптури у Львові – Різдво, 7 січня 2009 р.

Львів – На Різдво до Львова – це стало вже родзинкою міста Лева. Численні фестивалі колядок, вертепів, виставки, розважальні акції щороку заманюють багатьох людей провести різдвяні дні саме у Львові. А ще посмакувати пончиків, куті, узвару, вареників… Що цього разу цікавого очікує гостей міста і самих львів’ян?

У Львові можна відчути Різдво – про це знають самі львів’яни і про це говорять численні гості міста: вертепи на львівських вулицях, колядки у храмах, на концертних майданчиках, численні забави…

10-й раз поспіль на фестиваль «Великої коляди» зберуться понад 70 хорових колективів: автентичні і фольклорні, вокально-інструментальні, а також сільські хори. А ще зі своїми різдвяними звіздами пройдуть містом звіздарі.

Снігові скульптури у Львові - Коза, 7 січня 2009 р.


Вперше у рамках святкування Різдва у Львові запланований етно-рок-концерт «Рок-коляда». На ньому древню музику і сучасні стилі рок-музики презентуватимуть музичні гурти з Полтави, Івано-Франківщини, Києва. Звучатимуть колядки і щедрівки в авторській обробці.

Вертеп у кризі та снігу

А ось львів’янин Орест Дзиндра, киянин Петро Романюк і вінничанин Сергій Кляпетура з нагоди Різдва у Львові витесали три снігові скульптури – Волхва, Козу і Смерть, які є неодмінними героями вертепу. Львівський скульптор Мирослав Дедишин подарував крижаний образ янгола, який у кризі прозорий і легкий, немов ось-ось і сяде на плече… Митці працювали протягом тижня, і тепер їхні творіння тішитимуть людей, допоки не потануть.

Скульптор Петро Романюк каже, що для нього Різдво – найулюбленіше і найсвітліше свято у році: «Різдво – це завершення річного циклу, підбивання підсумків у житті, це надія на щось краще і гарне, це свято, яке спонукає до любові, розуміння і нових сподівань, це народження Спасителя людства».

Снігові скульптури у Львові – Смерть, 7 січня 2009 р.

Українські митці свій проект композиції «Вертеп» запропонували на розгляд міжнародного журі і вибороли право з 1 до 9 лютого представляти Україну у Канаді, в Оттаві та Квебеку, на фестивалі крижаного мистецтва Crystal Garden («кришталевий сад»), найбільшому у світі міжнародному конкурсі скульптур із криги. Вони у снігу та кризі відтворять героїв українського вертепу у повний зріст: їхні скульптури матимуть висоту 4 метри, а довжину більше за 6 метрів.

Найважливіше, кажуть митці, – вкладати у творчість, звісно, окрім своєї професійності, ще любов. Відтак вони побажали усім людям любові і надії на краще, віри і оптимізму, внутрішньої краси і гармонії. А їхні різдвяні творіння власне такі емоції і викликають.

(Львів – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG