Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Філарет: церква завжди має йти шляхом правди


Київ – Майже 200 мільйонів православних християн, греко-католики та деякі протестанти, що дотримуються Юліанського календаря, зустрічають 7 січня Різдво Христове. У родинному колі, з кутею, молитвами і колядками Різдво відзначають в Україні. Розбіжність у даті святкування із західним світом не має великого значення, вважає Патріарх Київський і всієї Руси-України, Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Філарет. Головне, щоб була єдність у християнській любові, зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Я вітаю усіх православних християн, і греко-католиків, і протестантів з Різдвом Христовим і бажаю, щоб Господь перебував з нами у ці непрості для нас дні. Ніхто не повинен втрачати надію на Бога. Він милостивий і визволить нас від усіх напастей.

– Ваша святосте, чого Ви очікуєте в новому році для української церкви?

– Я хотів би, щоб російська церква погодилася на автокефалію української церкви. Я хотів би, щоб Росія нарешті визнала, що Україна є незалежною державою назавжди. Я хотів би, щоб наші народі жили у мирі. Але я не хотів би, щоб російська церква панувала над українською. І коли ми говоримо про єдність, то завжди розуміємо єдність у вірі та християнській любові, а не єдність в адміністративному управлінні.

– Але навіть Митрополиту Володимиру, Главі Української Православної Церкви Московського Патріархату, вже дорікають у проведенні особливої лінії. То які перспективи відстоювання окремішності української церкви після обрання нового Патріарха Російської Православної Церкви?

– Про що повинен дбати Митрополит Володимир – про український народ чи про російський? Він же про український має дбати. І він хоче про нього дбати і про українську церкву. Так само як і патріархи будь-яких помісних православних церков. А відстоювати свою окремішність можна і треба, але відокремитись від РПЦ Українській церкві Московського Патріархату буде тяжко. Адже кого б не обрали Патріархом РПЦ, він буде виконувати волю своєї влади.

– А український єпископ має шанс бути обраним Помісним Собором на патріарший престол РПЦ?


– Висунути можуть, але я думаю, що буде Кирило або Климент, чи ще хтось третій, але обов’язково російський ієрарх. Москва не допустить, щоб український єпископ очолив російську церкву. А як буде ставитися новий Патріарх до України? Я думаю, що буде ставитися так, як і російський уряд.

–Ваша святосте, чи допоможе Вселенська церква Україні у розбудові єдиної помісної Церкви?

– Вона може допомогти, але від неї не все залежить. Все залежить від самих українців. Якщо православні українці об’єднаються, то тоді допоможе і Вселенський Патріарх та інші Патріархи. А хто ж стоїть на заваді об'єднання українського православ’я? Не треба думати, що тільки Росія чи російська церква. На заваді стоять насамперед певні політичні сили всередині України, які не хочуть автокефалії української церкви. Однак історичний процес йде у напрямі створення в Україні єдиної помісної православної церкви. Церква має завжди йти шляхом правди, і тоді вона завжди перемагає, і на її боці стоїть народ. І це свято – Різдво Христове. Нагадує нам, що Бог не залишає нас. Я вітаю усіх прихильників Радіо Свобода зі святом: Христос народився! Славімо його!

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG