Доступність посилання

ТОП новини

Варшава хоче забрати в Росії колишнє радянське майно


Варшава –Того, що Польща повністю суверенна держава, ніхто не може заперечувати. Однак у самому центрі Варшави, всупереч історичним змінам, є місця, де порядкує не суверенна Польща, а ще, так би мовити, «колишній Радянський Союз». Таке відбувається на території будівель, які колись Народна Польща віддала СРСР. Нині будинки, що призначалися для дипломатів, використовують приватні компанії. Польща зараз вимагає повернути їй це майно. Однак справа «пострадянського» майна юридично досить заплутана.

Все, терпець увірвався. Стало відомо, що польський уряд вдасться до усіх можливих засобів, щоб повернути собі «пострадянську» нерухомість, котрою над Віслою, на думку Варшави, незаконно користується Росія. Ідеться про понад 10 земельних ділянок чи будинків у Варшаві та інших містах Польщі.

Лише половину цієї нерухомості використовують дипломатичні служби Російської Федерації. Все інше майно дісталося комерційним структурам.

Проблема бере коріння із 70-х років, коли за угодою з СРСР Народна Польща взамін за нерухомості, виділені у Варшаві, мала отримати еквівалентні земельні ділянки в Москві. Донині ані СРСР, ані Росія не дотримувались цієї угоди. Одним словом, Польща від Росії не отримала нічого.

Представник Міністерства закордонних справ Польщі Пьотр Пашковський неохоче коментує проблему. Журналістам він сказав лише про те, що в червні Польща готова анулювати двосторонні угоди щодо «російської нерухомості». Пашковський переконує, що зараз уряд рішуче налаштований на те, щоб передати окрему «пострадянську» нерухомість місцевій або державній владі.

А вже депутат сейму, колишній лідер партії братів Качинських і колишній голова парламентської комісії з питань закордонної політики Павел Залевський у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Складність у вирішенні цієї проблеми полягає у тому, що, по-перше, ця нерухомість не має однозначно окресленого юридичного статусу. Хоча колишні уряди передали їх у користування іноземній країні, однак робили це без визначення юридичного статусу майна. За комуністичних часів таке робити не вважали доцільним. По-друге, справа не стосується лише «російської» нерухомості у Варшаві, але також і польської в Москві».

Нічим закінчилося чергове засідання польсько-російської комісії

Наприкінці минулого року знову нічим закінчилося чергове засідання польсько-російської комісії з питань еквівалентного обміну земельних ділянок та нерухомостей на території Польщі і Росії.

Колишній голова парламентської комісії з питань закордонної політики Павел Залевський вважає, що ключову для польсько-російських відносин проблему врешті настав час вирішити.

«Нерухомість, про яку йдеться, використовують не відповідно до призначення. На мою думку, це одна з багатьох причин, які вказують на те, що «пострадянське» майно треба віддати власнику, тобто польській державі», – зауважив Павел Залевський.

На думку фахівців, на таку рішучу позицію Польщі, безумовно, мали вплив заяви московської мерії про неминуче анулювання угоди про оренду дотеперішнього будинку посольства Польщі. Це означає, що польське дипломатичне представництво мало б переселитись з центру Москви до не дуже престижної околиці.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG