Доступність посилання

ТОП новини

Всі симфонії Моцарта прозвучать у виконанні українських музикантів


Київ – П’ять років перебував на посаді головного диригента Бетховенського оркестру в німецькому місті Бонні український маестро Роман Кофман. Нині він керує Київським камерним оркестром у Національній філармонії України і є професором Національної музичної академії ім. П.Чайковського.

Симфонії Вольфганга Амадея Моцарта прозвучать у Національній філармонії України. Ініціатор цього грандіозного симфонічного циклу, який розрахований на 9 концертів,— відомий український диригент Роман Кофман. Його масштабні і сміливі проекти дійсно спрямовують українську культуру у світовий мистецький простір.

Роман Кофман розповів Радіо Свобода, що вперше не лише в Україні, а й у світовій концертній практиці прозвучать усі симфонії Моцарта. І пожартував: «Якщо ніколи не було подібного, то ми будемо апелювати до книги рекордів Гіннеса».

Остання симфонія Вольфганга Амадея Моцарта нумерується цифрою 41. Але у композитора є ще кілька, написаних ним у дитячому віці. Адже Моцарт почав писати музику у п’ять років. І прем’єра в Лондоні його першої симфонії відбулася, коли Моцарт був ще восьмирічним хлопчиком. Наступні шість симфоній він також створив у дитинстві.

Чому диригент звернувся саме до музики Моцарта і чому цей проект виник саме у рік кризи? Роман Кофман каже: «Я задумав цей цикл, коли про кризу не йшла мова, але вийшло немов би спеціально. Бо що ми музиканти можемо протиставити кризі? Боротися з кризою ми не можемо. Але протистояти цій депресії ми можемо. Не кризі самій, а депресії. Я думаю, що Моцарт пасує до того, як ніякий інший композитор».

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG