Доступність посилання

ТОП новини

Поляки вже не сумують за «добрим» комуністичним минулим


Феєрверк на честь вступу Польщі до ЄС, 1 травня 2004 р.
Феєрверк на честь вступу Польщі до ЄС, 1 травня 2004 р.

Варшава – Польське суспільство звільнилося від радянської ностальгії. Про це свідчать результати опитувань суспільної думки. Але для цього потрібно було майже 20 років. Чому ж радянська ностальгія була такою затяжною хворобою?

Напередодні нового року в Польщі традиційно відбуваються опитування громадської думки. Одне з них привернуло особливу увагу коментаторів. А саме те, що більшість поляків заявила, що епоха Народної Польщі в їхній свідомості уже не викликає відчуття ностальгії.
На думку польських вчених, головна причина, чому поляки перестали згадувати старі «добрі» часи, полягає в тому, що польське суспільство врешті переконалося в тому, що вступ країни до Євросоюзу несе реальну користь для кожної людини. При цьому таке переконання характерне не лише для мешканців великих міст, воно поширилося і серед жителів малих населених пунктів та сіл, зауважують дослідники.
«До комунізму зараз ставляться як до безглуздої та репресивної системи»
Механізм змін у масовій свідомості Радіо Свобода попросило прокоментувати польського соціолога професора Анджея Рихарда.
«Люди переконались у тому, що в країні варто було міняти політичну систему. Стосовно цього міняється й оцінка того, що було в нас раніше, тобто епохи комунізму. Отож зараз цей період в суспільстві не розглядається виключно через призму ностальгії, спогадів юності. До комунізму зараз у нас ставляться як до безглуздої та репресивної системи», – наголошує Анджей Рихард.
А вже інший польський соціолог Мирослав Пенчак звертає увагу на те, що ще донедавна в Польщі, особливо серед молоді, існувала своєрідна мода на радянщину. Книгарні та супермаркети завалені були виданнями про пригоди радянського суперрозвідника Штирліца, або екіпажу «Чотирьох танкістів та собаки», які в лавах Польського народного війська та на борту радянського танка Т-34, ледь не самі виграли Другу світову війну. Подібно, як у випадку інших мод, це був вияв лише поверхового, хвилинного захоплення молоді. Зараз події та турботи поточного дня, а не історія, привертають увагу поляків, зазначає соціолог.
«Ми щораз більше віддаляємося в часі від тієї епохи. Для молодого покоління період Народної Польщі сприймається зараз як доісторичні часи. Коли я своїм студентам говорю про «круглий стіл», коли комуністи віддавали владу рухові «Солідарність», то вони до цього історичного факту ставляться, як до подій 19-го століття, наприклад, Січневого повстання», – зауважив Мирослав Пенчак.

Відчувають ностальгію лише за буремними 90-ми роками

Цікаво, що з опитування громадської думки випливає, що поляки, перестаючи ідеалізувати радянські часи, відчувають ностальгію за буремними 90-ми роками. Це був період економічних перетворень у країні, названих «шоковою терапією». Збірним героєм цієї епохи в свідомості поляків зараз став малий підприємець, що на свої плечі тоді взав тягар ринкових перетворень у країні.
Професор Анджей Рихард з цього приводу зазначив: «На початку процесу трансформації, хоч тоді об’єктивні економічні показники не були зовсім погані, це не позначалося на почуттях суспільства. Люди тоді болісно переносили тягар ринкових перетворень у державі. Однак після якогось часу почали бачити користь від цього».
(Варшава –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG