Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Заяви Росії принижують не тільки Україну, а й саму Росію


«Заяви, що звучали з боку керівництва Росії щодо газу у відношенні України, на мій погляд, некоректні й принижують Україну, тому що значна частина цих заяв не відповідає дійсності», – сказав Віктор Ющенко у п’ятницю на спільній прес-конференції із Міреком Тополанеком – прем’єр-міністром Чехії, яка головує в Євросоюзі.

Зокрема, такими, що не відповідають дійсності, Ющенко назвав заяви російської сторони про те, що Україна краде російський газ, не розрахувалася з боргами за газ.

«Такого роду заяви не зміцнюють дружбу, взаємну довіру, дискредитують не тільки Україну, але й Росію», – зазначив голова держави.

Ющенко вважає, що у двосторонніх відносинах завжди мусить зберігатися взаємоповага.

Раніше російський «Газпром» збвинуватив «Нафтогаз України» у несанкціонованому відборі газу, що поставляється російською компанією в Європу через територію України.

«Нафтогаз» заявляє, що газ не відбирав, а витрачав по 21 мільйону кубометрів на добу для живлення агрегатів газотранспортної системи, які забезпечували транзит російського газу.

2 січня «Газпром» заявив, що заборгованість «Нафтогазу України» за поставлений газ перед «РосУкрЕнерго» становить 614 мільйонів доларів.

«Нафтогаз України» заперечує наявність боргу.

Різниця в позиціях сторін у тому, що Україна відмовляється без відповідних юридичних процедур визнавати нараховані їй російською стороною штрафні санкції, ті самі 614 мільйонів доларів. І, розраховуючись за спожитий минулого року газ, заплатила лише його вартість, без цього штрафу.

Росія ж зі сплаченого відразу вирахувала цей штраф, якого Україна не платила. І тепер у Москві заявляють, що Київ винен ці 614 мільйонів, тільки не як штраф, а як недоплату за спожитий газ.

XS
SM
MD
LG