Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв не дає вказівки відновити транзит газу через Україну


«Ми приступимо до відновлення транзиту тільки за наявності двох умов. Перше, це наявність підписаного всіма сторонами документа, який текстуально відповідає документу, підготовленому, узгодженому і підписаному російською стороною. Друга умова – це реальна присутність спостерігачів у місцях, де здійснюватиметься контроль, а саме: на українських кордонах і в підземних сховищах газу», – заявив президент Д. Медведєв.

«За наявності цих двох умов буде здійснено відкриття транзиту. Ми готові зробити це, як тільки всі умови будуть у наявності. Чим швидше це буде зроблено, тим простіше буде вийти з цієї ситуації, яку створила для європейських споживачів і всіх учасників цього процесу Україна», – підкреслив президент Росії.

Окрім цього, Д. Медведєв заявив, що «навіть у разі відновлення ми виходитимемо з того, що як тільки спостерігачі виявлятимуть зникнення газу, тобто його протиправне привласнення або, простіше, крадіжка, на цей же об'єм зменшуватиметься транзит, якщо ж це триватиме безперервно, то це знову може спричинити припинення транзиту».

Раніше Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила про підписання в Києві угоди про умови транзиту за результатами переговорів із Міреком Тополанеком – керівником уряду Чехії, яка головує зараз в ЄС.

До цього в Москві аналогічну угоду уклали ЄС і Росія.

«Газпром» заявив у неділю, що ще не отримав остаточної версії документа, який передбачає розміщення міжнародних спостерігачів для контролю за транзитом газу.

***

Єврокомісія заявляє, що місія готова моніторити транзит газу, а тому не бачить підстав для подальшої затримки з постачанням.

За даними Єврокомісії, моніторингова місія вже присутня на вимірювальній станції в Суджи (Російська Федерація).

На території України одна група експертів прибула до Луганська для моніторингу транзиту газу на вимірювальних станціях в населених пунктах Писарівка та Сохрановка.

Сьогодні ж увечері група експертів має прибути на компресорну станцію Орловка на західному кордоні України.

Ще одна група вирушила до Ужгорода для спостереження за транзитом газу на вимірювальних станцій Берегово та Теково.

Третя група, яка має працювати на західному кордоні, має прибути до пункту Дроздовичі.

У Києві група експертів має доступ до основного диспетчерського центру «Нафтогазу України», і вже зробила свою першу доповідь.

Ще одну групу експертів розмістять на основному диспетчерському центрі «Газпрому» в Москві.

Крім того, Єврокомісія наголошує, що всі сторони отримали копії підписаного вчора протоколу щодо роботи моніторингової місії.


XS
SM
MD
LG