Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині ухвалюють антикризовий пакет


Берлін – У Німеччині правлячі партії завершують роботу над другим пакетом заходів, покликаних пом’якшити наслідки економічної кризи. У понеділок велика коаліція, тобто представники Християнсько-демократичного й Християнсько-соціального союзів, а також соціал-демократів, зберуться для обговорення своїх пропозицій.

Другий пакет антикризових заходів набирає конкретних ознак. Його загальний обсяг має скласти 50 мільярдів євро. Головним чином йдеться про збільшення інвестицій — передусім в освіту та інфраструктуру, а також про створення умов, які б допомогли пожвавити кон’юнктуру. Навколо окремих питань, однак, і надалі точаться дискусії.

Соціал-демократи скептично ставляться до пропозиції консервативних партій щодо часткової націоналізації не тільки банків, але й промислових підприємств, які опиняться в скрутному становищі. Для цього пропонується створити спеціальний фонд. Як наголосив віце-голова Християнсько-демократичного союзу Роланд Кох, акціонерна участь держави має бути справді винятком.

Єдності немає

Минулого тижня уряд Німеччини вже придбав 25 відсотків акцій другого за величиною в країні кредитно-фінансового інституту «Комерцбанк». Це був вимушений крок, щоб не дати банку похитнутися. Як тільки ситуація стабілізується, уряд має намір знову продати свою частку.

Єдності між консервативними партіями й соціал-демократами немає ще в питанні про зниження податків. СДПН виступає проти, але демонструє готовність до компромісу. Очікується, що в понеділок, попри розбіжності, які ще існують, учасники великої коаліції в Німеччині зможуть узгодити остаточний варіант другого пакету антикризових заходів.

Якщо пакет заходів ухвалять, тоді доведеться вносити зміни в державний бюджет. За підрахунками великої коаліції, дефіцит бюджету цього року може сягнути трьох з половиною відсотків. 2010-го року Німеччині загрожує рекордна заборгованість у чотири з половиною відсотки.

(Берлін-Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG