Доступність посилання

ТОП новини

Канадські волонтери у Рівному


Рівне – Не лише розважатися, а робити добрі справи в різдвяну пору вчаться один в одного українські і канадські студенти – учасники обмінної програми, в якій за весь час її існування у світі взяли участь понад тридцять тисяч молодих людей.

У Різдвяні та новорічні дні в Острозі та Рівному колядки і щедрівки звучать як українською, так і англійською мовами. До святкувань із задоволенням долучилися волонтери з програми «Канада. Світ. Молодь», з якою ось уже кілька років співпрацює Національний університет «Острозька академія».

Нещодавно в Рівненському Народному домі вони продемонстрували спритність не лише в народних іграх, а й в освоєнні української мови.
Своїми поїздками та досвідом вони завдячують канадському уряду, який фінансує програму, розповідає волонтер програми, четвертокурсник економічного факультету Острозької академії Ігор Грудецький.

«Програма існує з 1971 року, у ній взяли участь понад 30 тисяч молодих людей. Наша ж програма розпочалася 19 серпня, перша фаза – в Канаді, друга – в Україні. Ми повернулися 6 грудня з Вікторії – це столиця британської Колумбії. Надзвичайно гарне місто, там ми брали участь у громадському житті і здобули величезний досвід. У цій програмі брали участь понад 67 різних країн. Пріоритетними для поїздок волонтерів є країни, які мають нестабільний економічний розвиток і переживають кризові ситуації», – каже Ігор Грудецький.

Бути волонтером у Канаді – престижно

В Україні ж канадці вчаться українських звичаїв і навчають українців, як працювати на користь громади, маючи з того не сьогоденний зиск, а перспективу кращого життя, розповідає одна з них, Меліса Лежетт.

«У Канаді волонтерство більш поширене, ніж в Україні, добре розвинене. Бути волонтером у Канаді престижно. А у вас цей рух тільки почав розвиватися. Через багато років воно може мати так же статус, як у Канаді. Поки що українці не розуміють, що волонтери просто приходять на допомогу, і платити за це не потрібно», – зазначила Меліса Лежетт.

Вони працюють безоплатно в Рівненському зоопарку, будинку дитини, Палаці дітей і молоді, міськвиконкомі, музеях, бібліотеках і в театрі. Вивчають соціальні потреби українських громадян і власним прикладом показують, як мало і водночас багато потрібно літнім одиноким людям та сиротам для того, щоб відчути свято – нехитрі подарунки, добре слово на свято, допомога при транспортуванні до медичного закладу тощо. Канадські волонтери пробудуть на Рівненщині до березня.

(Рівне-Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG