Доступність посилання

ТОП новини

На півдні Угорщини оголосили війну курінню в громадських місцях


Будапешт – Мерія угорського міста Печа оголосила відкриту війну курцям на вулицях цього обласного центру. Її почин підтримали самоврядування ще чотирьох міст на півдні Угорщини. Наразі курців попереджатимуть полісмени. Але недовго – всього тиждень. Якщо не допоможе, будуть штрафувати порушників на кругленькі суми.

Печ бореться за звання культурної столиці Європи у найближчі роки. Очевидно, це підштовхнуло мерію до непопулярного кроку — заборонити тютюнопаління на вулицях цього міста. Колег з Печа підтримали також у менших містах південного регіону: Домбоварі, Сексарді, Капошварі і Гоудмезеввашаргеї. Вони теж відомі своїми давніми культурними традиціями, але зовсім не проти того, щоб перейняти нові.
Курці поки що реагують стримано на зауваження полісменів, бо ж до штрафів справа дійде тільки за тиждень. Потім протестуй— не протестуй...
Лазівки все ж є
Однак деякі лазівки для них адміністрація Печа все-таки залишила. Це будуть відкриті вуличні тераси ресторанів чи кафе, де й алкоголь на свіжому повітрі можна легально спожити, і цигаркою спокійно затягнутися без погрози викласти за це задоволення 100-150 доларів штрафу.
Так само не чіпатимуть і пасажирів залізничних та автобусних станцій, бо це вже відомча, а не міська територія. Представник мерії Печа Ріхард Шранц запевняє, що повноваження адміністрації вокзалів і його самоврядування чітко розподілені: «Ми знаємо, де саме містяться ці заклади, у тому числі спортивні, освітні, релігійно-духовні центри та інші. Існує друга проблема: саме нам треба точно визначити межі 50-метрового радіусу території установи, щоб потім не плутатись», – зазначив Ріхард Шранц.
Між тим усе йде до того, що деякі мерії на півдні Угорщини справді не збираються панькатись із порушниками. Повсюдно у публічних місцях на вулиці планують повісити спеціальні таблиці й плакати, щоб усі перехожі могли бачити заборонні написи. Інша прикмета часу – високі ціни на тютюн і суворі вікові обмеження для осіб, які хочуть придбати тютюнові чи алкогольні вироби у крамницях, причому не тільки місцевих, а й по всій Угорщині.
Не так уже й легко нині купити нелегальні цигарки. Після вступу Угорщини до шенгенської митної зони потік контрабандного тютюну значно обмілів, та й на кордоні митники освоїли зовсім нові методики виявлення порушників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG