Доступність посилання

ТОП новини

Україна залишається «на гачку» в «Газпрому» – речник «Нафтогазу»


«Підписання газового протоколу не вирішує подальші кроки. Ми так і не вирішили, за якою ціною ми купуватимемо газ у Росії, ми не вирішили, за якою ціною ми транзитуватимемо російський газ. Ці питання не закриті. В нас тільки відновилося постачання газу до Європи. От і все», – заявив в ефірі Радіо Свобода речник НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський.

Координатор з питань реалізації Меморандуму Україна-ЄС у сфері енергетики Олександр Тодійчук вважає, що «Газпром хоче посварити Україну з Європейським Союзом. Кремль хоче показати Європі, що, мовляв, дивіться: українці не здатні самостійно вирішувати ці питання, і нехай вони продають нам свою газотранспортну систему і більше ці питання порушуватись не будуть».

За словами Тодійчука, «сьогодні, в умовах економічної кризи, шанси «Південного» і «Північного» потоків дуже впали. Вартість цих проектів коштують 25 мільярдів євро і ціна цього нового маршруту ляже у ціну на газ, який споживатиме Євросоюз. Плюс ці маршрути не мають сезонних підземних сховищ».

Олександр Тодійчук також зазначив: «Коли тариф на транзит 1,7 долара за 1 тис. кубометрів на 100 км визначений з попередньої ціни на газ, а нам обіцяють нову ціну у 450 доларів за тисячу кубометрів, то цей тариф буде збитковим для України. Раніше Україна закуповувала технічний газ. Але зараз ми не знаємо ціну на технологічний газ. Україна має свідомо йти в збитки, щоб прокачати російський газ Європі».

«Коли Росія пустить газ Європі, нам треба буде технологічно підняти тиск, що займе 36 годин з моменту подачі заявки, яку ми поки що не бачили», – підкреслив Валентин Землянський.

А Олександр Тодійчук зазначив: «Скасований Меморандум означає, що Україна купуватиме газ за 450-470 доларів за тисячу кубометрів. Переговорний процес з російською стороною буде розпочатий з нуля. Ми в входимо в найважчу стадію переговорів».

«У цій інформаційній війні між Росією і Україною немає переможців – тут дві сторони програли», – акцентував Олександр Тодійчук.
XS
SM
MD
LG