Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: з’їхалися поколядувати мешканці давніх козацьких поселень


Сьогодні в центрі міста відкрився фестиваль народної творчості «Фольклорні скарби передмість».

Колядки та щедрівки, які лунають на фестивалі, зібрані та записані учнями шкіл естетичного виховання та аматорськими виконавцями від старожилів околиць мегаполісу, давніх козацьких слобод і селищ.

Учасники заходу також підготували до уваги глядачів сценічні варіанти новорічних та різдвяних народних обрядодійств, притаманних регіонові.

З ініціативи управління культури та мистецтв Дніпропетровської міськради фестиваль «Фольклорні скарби передмість» проводяться вже вшосте.

На Дніпропетровщині збереглися оригінальні старовинні звичаї відзначення зимових свят. Так, у давньому козацькому селищі Карнаухівка (тепер це територія Дніпродзержинська) на щедрий вечір зазвичай готують вареники з потрібкою (подрібненим м’ясом). Особливістю карнаухівського святкування є й те, що в обрядовому посипанні на Василя зазвичай бере участь все чоловіче населення – від малих до старих, так що жодна оселя не лишається «незасіяною».

За давніми народними традиціями, 13 січня в Україні святкують щедрий вечір, що є кульмінацією зимових календарних свят. Він передує початку нового року за юліанським календарем.
XS
SM
MD
LG