Доступність посилання

ТОП новини

Рекламна кампанія атеїстів захоплює Європу


Лондон – Можливо, релігійна активність у Європі в останні роки перебуває на найнижчому рівні за всю історію континенту. Проте це не заспокоює атеїстів. У Великій Британії невіруючі, яких непокоїть надмірна присутність релігії у публічному житті, розпочали рекламну кампанію за просування світського гуманізму як більш раціонального, а найголовніше, більш радісного підходу до життя. Кампанія виявилася настільки популярною, що її вирішили повторити атеїсти в інших європейських країнах, зокрема, у таких глибоко католицьких, як Іспанія та Італія.

У Європі, можливо, ще ніколи не було кращих часів для атеїстів, але не кажіть це британським невіруючим. Вони не хочуть нічим перейматися. Вони хочуть бути щасливими. Але, на їхню думку, на шляху до цього щастя стоять віруючі.
Влітку минулого року християнська рекламна кампанія на лондонських міських автобусах викликала обурення письменниці-гумористки Ейріан Шерайн. Тож у відповідь вона з іншими невіруючими влаштувала «Атеїстичну автобусну кампанію». В автобусах і вагонах метро було розміщено 800 рекламних плакатів. Подібна реклама також з’явилася, або невдовзі з’явиться, в Іспанії, Італії і навіть США.

Ганн Стинсон, виконавчий директор Британської гуманістичної асоціації, яка допомогла зібрати кошти на кампанію, зазначає: «Початкова ідея була наслідком християнської рекламної кампанії в автобусах торік. У самій рекламі було все добре: цитати з Біблії, цитати з Ісуса. Але в рекламі ще було посилання на інтернет-сторінку, і якщо ви зайшли б на неї, то побачили б, що якщо ви не є прибічником Христа, то приречені на вічне прокляття і пекельний вогонь».

Контрастом до цього є «оптимізм» реклами атеїстів. У ній мовиться: «Можливо, Бога нема. Тож перестаньте непокоїтися й отримуйте насолоду від життя».
Віра відступає перед раціоналізмом і споживацьким ставленням
Дехто вважає, що безбожники дещо перегинають палицю, беручи до уваги, в якому стані перебуває панівна в Європі релігія. В європейських церквах вірних дуже мало. Віра відступає перед раціоналізмом і споживацьким ставленням до життя настільки, що Папа Римський Бенедикт XVI зробив протидію секуляризму наріжним каменем своєї діяльності. За словами Стинсон, у Британії щонайменше 40 відсотків населення вважає себе нерелігійним. А серед молоді ця цифра сягає 65 відсотків.
Та атеїстам не подобається, що в Британії церква має непропорційний вплив на публічне життя. Зокрема, Англіканська церква і далі має статус офіційної державної церкви. Ба більше, англіканські єпископи мають привілей бути представленими у верхній палаті британського парламенту – Палаті лордів.
Та в кожному разі, кампанія у Британії виявилася дуже успішною. Коли організатори її починали, вони сподівалися зібрати лише 2 тисячі фунтів стерлінгів на плакати в автобусах. Натомість вони зібрали майже 140 тисяч, і кампанія стала загальнонаціональною.
Відзначимо, що церковні провідники вітали кампанію, хоча не згодні із гаслом «Перестаньте непокоїтися й отримуйте насолоду від життя». Вони кажуть, що будь-кому, чия віра пропонує вічне життя, є мало чого, про що варто непокоїтися, і багато — від чого слід отримувати насолоду.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG