Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники з Human Rights Watch сьогодні оприлюднять новий звіт


Прага – Сьогодні американська неурядова організація Human Rights Watch має оприлюднити свій щорічний звіт про дотримання прав людини. Дані, які збирає ця впливова організація, показують, наскільки вільно дихає нинішній світ. Уряди традиційно відкидають критику борців за права людини, а потерпілі вітають їхні зусилля.

На горіхи від Human Rights Watch перепадає і авторитарним режимам, і західним урядам. Американські правозахисники вже не раз звинувачували Захід у політичній доцільності чи комерційних інтересах щодо тих держав, які порушують демократичні принципи. Чому, наприклад, ОБСЄ дозволила Казахстану головувати в організації у 2010 році, запитують оглядачі і відразу ж дають відповідь, що тут гору взяли енергетичні інтереси. Так само подвійні стандарти Human Rights Watch помічає і в політиці Вашингтона, який сильно критикує за проблеми з демократією Сирію і Кубу, але робить скидку Саудівській Аравії, чи Єгипту.

У Білому Домі скоро буде новий господар, Барак Обама. Тому можна очікувати, що американські правозахисники будуть вимагати, щоб він, у першу чергу, дбав про захист людської гідності.

Гаряча міжнародна тема – кровопролиття на Близькому Сході, яке розгорілося у смузі Гази перед Новим роком. Human Rights Watch закликає Ізраїль припинити використання зброї зі змістом білого фосфору, який може призвести до сильних опіків у людей та загорання приміщень. Подробиці про це також мають бути у новому звіті. У відповідь Ізраїль вже заявив, що використовує лише зброю, схвалену міжнародними законами.

У 2008 році Human rights watch також уважно стежила за наслідками серпневої війни на Кавказі. Правозахисники відразу попередили, що цифра у дві тисячі загиблих у Південній Осетії, спершу озвучена російська владою, виглядає завищеною. А під кінець року і російські урядовці визнали, що кількість жертв набагато менша і становить близько двох сотень.

Стосовно України, то минулого року організація Human Rights Watch гостро розкритикувала українську владу за широку практику застосування тортур і брутальне ставлення до ув’язнених. Крім цього, американських оглядачів турбують швидкі темпи поширення епідемії ВІЛ/СНІДУ в Україні і порушення прав інфікованих.

Яке ж значення звіти Human Rights Watch мають для українських правозахисників? Про це Радіо Свобода сказав виконавчий директор Української гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.
«Ми можемо порівняти, наскільки Україна просунулася в напрямку дотримання прав людини порівняно з іншими країнами. Тому ці звіти є надзвичайно важливими, як думають про Україну на міжнародній арені», – сказав Яворський.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG