Доступність посилання

ТОП новини

Незалежність у власному домі. Рівнянин не платить за комунальні послуги, бо… не треба


Рівне – Ось уже півроку не лише за газ, а й за електрику не платить рівненський підприємець Олег Хижняк. Бо має власну, домашню вітрову електростанцію та сонячний колектор. У власному домі рівнянин почувається незалежним від будь-яких енергетичних криз.

«Енергонезалежний» Олег Хижняк біля власного будинку у Рівному
Молодий підприємець Олег Хижняк чимось нагадує Дон Кіхота. Щоправда, на відміну від ідальго, Олег не воює з вітряками, а змушує їх собі служити. На своєму подвір’ї Олег Хижняк розмістив звичайне диво – акуратний сучасний вітрогенератор, який радо демонструє охочим ознайомитися.

До генератора під’єднані 20 акумуляторів потужністю 12 вольт і силою 200 ампер. Вітрогенератор заряджає акумулятор, який через перетворювач подає на будинок 380 вольт: «Ми користуємося тільки електроенергією – плита, чайник, праска, мікрохвильова піч, інші побутові прилади…» – розповідає Олег Хижняк.

Воду зі власної свердловини у цьому будинкові качає насос, розміщений у підвалі. Енергія до нього іде від сонячного колектора, який через водно-гліколієву суміш у трубах подає тепло до накопичувача. Так само будинок наповнюється теплом із замкнутої на колектор системи.

Будинок майбутнього – у теперішньому Рівному

Будинок Олега Хижняка отримує 10 кіловат електроенергії за годину – цього більше ніж достатньо. Вітрогенератор обійшовся йому у вісімнадцять тисяч доларів. Однак Олег Хижняк упевнений: витрати швидко окуповуються: «Я підрахував: якби це був газ, я б за пару місяців заплатив 11 тисяч гривень».

Якщо вітру не стане – енергії акумулятора вистачить на дві доби. Однак двох безвітряних діб у наших широтах практично не буває. Генератор сам автоматично включається в роботу. Незвично виглядає і сам будинок – суцільне скло. Це, як стверджує господар, дешевше, ніж звичайні будматеріали вкупі з облицюванням стін.

Відносна дороговизна обладнання для виробництва екологічно чистої електроенергії не повинна лякати принаймні тих українців, котрі можуть дозволити собі купити дорогі авто – вважає Олег Хижняк. А тим паче вітрові генератори можуть стати у пригоді для забезпечення теплом і енергією соціальних закладів, вважає він. «Якщо поставити їх у школи, дитсадки – вони ж могли б у будь-який час включити собі опалення, не чекаючи морозів».

Вітрову та сонячну енергію використовують усе частіше

По дорозі з Рівного до Луцька в очі впадає подібний вітряк – його поставила молода сім’я, котра не дочекалася проведення лінії електропередач до купленої хутірської хати. Генератор менш потужний, ніж в Олега Хижняка, однак господарі з часом планують купити сучасніший.

Сонячні та вітрові генератори дедалі частіше використовують господарі ферм та малих виробництв у Європі. В Україні ця справа просувається повільніше – надто великими є ризики комунальників-монополістів втратити основного споживача, на якому й робляться «накрутки» цін – а саме, звичайне населення. А поки що Олег вирішив допомогти друзям, які мешкають неподалік – він розробляє проект, за яким енергія від його будинку подаватиметься й сусідам. Бо в самого її достатньо.

(Рівне – Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG