Доступність посилання

ТОП новини

Скандал навколо чеської скульптури у будинку Ради ЄС


Брюссель – У великому холі приміщення Ради Євросоюзу у Брюсселі нещодавно встановлена монументальна скульптура чеського автора Давида Черни. За традицією, кожна з країн ЄС, перебираючи на себе головування, має право на подібну художню декорацію основної установи європейської спільноти. І все було б гаразд, якби не критика та навіть протести деяких країн, чиї художні символи відображені у цій велетенській мозаїці з 27 частин – як і кількість членів Євросоюзу.

Концепт чеського скульптора Давида Черни називається «Ентропа» і справді має суто іронічне й карикатурне підґрунтя. Згідно з поясненнями автора, кожна з 27 частин монументу відображає стереотипи та пересуди, пов’язані з тією чи іншою країною ЄС.

Болгарія – туалети, а Люксембург «продається»

Болгарія, наприклад, представлена у вигляді турецьких туалетів, через що її представники одразу висловили офіційний протест. Кліше Франції виражене написом «Страйк». Данія – частини конструктора Лего, у формі якої багато людей впізнають карикатуру на пророка Магомета. Люксембург виражений табличкою «Продається». Німеччина – це сплетіння автомагістралей, де теж декому бачиться натяк на свастику. Італія – футбольне поле, а Великобританія, через свій євроскептицизм взагалі виражена порожнім місцем.

Відомий своїми скандальними творами празький скульптор Давид Черни каже, що невід’ємним елементом чеської культури є гротеск, містифікація та гіпербола. «Ми були свідомі того, що правда відкриється і лише хотіли знати, чи здатна Європа посміятися сама з себе», – коментує автор свій твір.

Чеські лідери «шоковані»

Проте, Болгарії, як виявилося, не до сміху, бо ще до встановлення цієї величезної мозаїки у приміщенні Ради ЄС вона виступила з вимогою забрати туалети «з її території». А у середу представники Словаччини теж висловили невдоволення їхньою художньою презентацією. Пазл Словаччини має вигляд ковбаси, загорнутої у триколірний прапор сусідньої Угорщини.

Тим часом, офіційні представники Чеської республіки попросили вибачення перед країнами, яким не до вподоби художнє бачення празького скульптора. Чеський віце-прем’єр міністр Александр Вондра офіційно заявив, що шокований уже тим фактом, що Давид Черни створив цю карикатурну мозаїку без допомоги скульпторів від кожної з країн Євросоюзу. Тим часом, у офіційному каталозі цей витвір мистецтва справді представлений, як «Європа, очима художників з 27 країн-членів ЄС».

Скандальні дискусії та протести призвели до того, що автор заявив про свою готовність зняти контраверсійні частини мозаїки. До того ж, він не проти навіть повернути кошти, надіслані на його рахунок для здійснення цього художнього витвору.

(Брюссель–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG