Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вимагають від російських дипломатів припинити «газову війну» проти України 


Під час пікетування Російського Генконсульства в Сімферополі, 15 січня 2009 р.
Під час пікетування Російського Генконсульства в Сімферополі, 15 січня 2009 р.

Сімферополь – У Сімферополі кілька десятків активістів громадських і політичних організацій правого спектру пікетували Генеральне консульство Росії з вимогою відновити газопостачання до України. Учасники пікету також закликали Москву платити «європейську ціну» за перебування російського флоту в Криму.

Лідер кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін каже, що Крим без російського газу обійдеться – на Чорноморському та Азовському шельфі свого вдосталь, але Кремль шантажує Європу і намагається дискредитувати Україну в очах європейців. Саме через це представники низки політичних та громадських організацій Криму приєдналися до всеукраїнської акції протесту і вийшли під стіни Генерального консульства Росії в Сімферополі.

Олег Фомушкін
Олег Фомушкін каже, що Україна має відстояти свою позицію, домігшись підняття ставки транзиту російського газу територією України, а також – підняти вартість оренди української території для баз Чорноморського флоту Росії. На думку Фомушкіна, за це Україна має отримувати на рік не менше 2 мільярдів доларів США.

Севастопольці теж хочуть підвищення ціни за оренду росіянами військово-морської бази

На початку тижня з вимогою до офіційного Києва включити питання перебування Чорноморського флоту Росії на українській території до порядку денного газових перемов і виставити Російській Федерації «максимальні світові ціни за оренду військово-морських баз, за енергозабезпечення, комунальні послуги та відповідну штрафну санкцію за борги Чорноморського флоту до пенсійного фонду України» виступили також представники «Української громади Севастополя».

Представники «Української громади Севастополя» аргументували свою вимогу тим, що розподіл Червонопрапорного Чорноморського флоту колишнього СРСР проходив у тісному поєднанні з проблемою газового боргу Україні. Власне, і сума оренди росіянами на 20 років української території була визначена рівною українській заборгованості за природний газ станом на початок 1997 року.

Попри нинішні перебої з постачання російського газу кримчани поки що не відчули якихось серйозних проблем. Обмеження торкнулися лише кількох великих хімічних підприємств на півночі півострова, а також Севастополя, куди природний газ подається тупиковим газогоном. А з понеділка в Криму ще й потепліло, сьогодні в Сімферополі +10 градусів за Цельсієм. А це ознака того, що батареї у будинках кримчан і севастопольців потеплішають.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG