Доступність посилання

ТОП новини

40 років від самоспалення Яна Палаха, який став одним із символів Чехії


Ян Палах
Ян Палах

Прага – Минає 40 років від самоспалення Яна Палаха, чеського студента, який став один із символів боротьби за свободу свого народу. Юнак протестував проти вторгнення військ Варшавського пакту до Чехословаччини, а також проти байдужості багатьох своїх співвітчизників, які сховали голови у пісок під час іноземної окупації. За новими даними, незадовго до смерті Палах хотів звернутися до співвітчизників із закликом протесту проти цензури через радіоефір.

Немов смолоскип у темряві спалахнув Ян Палах на Вацлавській площі в центрі Праги. Це було 16 січня 1969-го. Янові, студентові історії Карлового університету, минав 21 рік. Його однокурсники і викладачі згадують, що хлопчина не дуже виділявся. Багато вчився, був серйозним студентом. Зломом для юнака стало вторгнення військ Варшавського пакту до його рідної країни.

Юнак наклав на себе руки через п’ять місяців після початку окупації.
Він зробив це для того, щоб пробудити у співвітчизників почуття людської гідності.

«Вчинок Палаха був зухвалим, нетрадиційним для чеської культури. Мабуть, його надихав приклад Далекого Сходу, де у той час в’єтнамські монахи-буддисти себе підпалювали на вулицях Сайгона. Від того часу чехи згадують Яна Палаха як про того, хто не міг бути байдужим до окупації. Своїм власним прикладом і своїм життям він намагався розворушити людей, щоб вони принаймні усвідомили своє становище. У цьому сенсі приклад Палаха є класичним для чеської культури»,— вважає оглядач Радіо Свобода, чеський публіцист Юхим Фіштейн.

У результаті сильних опіків Ян Палах помер у лікарні через три дні після самоспалення. Його оплакувала вся країна. На похорони юнака до Праги з’їхалися сотні тисяч людей.

У 1973 році комуністична влада перенесла могилу Яна Палаха за межі чеської столиці, але не змогла змусити людей забути про самопожертву юнака.

Ян Палах надихнув ціле покоління чеських студентів, коли ті протестували проти комуністичної влади 20 років тому. Тоді цілий тиждень демонстрацій назвали «тижнем Яна Палаха».

Палах хотів, щоб чехи виступили проти цензури

Нині на місці самоспалення чеського студента в центрі Праги завжди лежать квіти. До 40-х роковин його смерті на екрани чеського телебачення з’являються нові документальні фільми і виходять нові книги.

Одна з книжок, історика Петра Блажека, містить раніше невідому інформацію про долю юнака. Перед тим, як наважитися накласти на себе руки Ян Палах хотів дістатися до будови чеського радіо, щоб з ефіру закликати співвітчизників до акції непокори проти цензури. Палах написав листа з такою пропозицією до одного зі студентських лідерів.

«Пропоную акцію, яка на перший погляд може здатися божевільною. Замість якоїсь демонстрації мені здається, що ефективніше буде зайняти радіо», – писав Палах і звернув увагу на те, що таку акцію могла би влаштувати відносно невелика група студентів. Так, наприклад, у Вищій економічній школі, що знаходиться неподалік, навчалося тоді близько трьох тисяч студентів.

Відповідь на цього листа Ян Палах так і не отримав, а через 10 днів він себе підпалив.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG