Доступність посилання

ТОП новини

«У суботу Україна підпише газовий контракт» – радник Тимошенко


В ефірі Радіо Свобода народний депутат від фракції БЮТ, радник Прем’єр-міністра України з газових питань Олександр Гудима заявив: «У суботу буде підписано контракт по газу між Україною і Росією. Юлія Тимошенко їде у Москву, щоб разом із Володимиром Путіним зупинити цю непотрібну війну і підписати всі необхідні контракти. Субота – найпізніший термін, і не потрібно буде скликати саміт, якого взагалі не буде».

Олександр Гудима також зазначив: «Транспорт газу з Суджі до Орловки можливий, але не в тих об’ємах, щоб нормально повноцінно забезпечувати Європу газом. Отже, і так, і ні. А Росія на тому спекулює, адже Європі потрібен… повний об’єм постачання».

А експерт Центру імені Олександра Разумкова Володимир Омельченко зауважив: «Можливість запускати газ на Суджі, а видавати на будь-якому іншому напрямку існує, але тоді Україна має залишити цілу низку областей без природного газу. Неможливо в автономному режимі без підтримки російського газу забезпечити і транзит, і поставки споживачам. Україна поставлена перед дилемою: чи вона дає газ до Європи, і тоді мерзне пів-України, чи навпаки. Поки не підпишуть контракт на поставки, не буде вирішено конфлікт».

Олександр Гудима, зі свого боку, звернув увагу на ще один момент: «Технологічно неможливо продавати Словаччині газ із підземних газосховищ, який на Сході Росія компенсує, тому що коли по головному газопроводу немає газу під певним тиском, із українських підземних газових сховищ не можна в значних об’ємах викачувати газ».

А Володимир Омельченко згадав про іншу тему, яка викликала багато суперечок: «Технологічний газ – надумане питання, оскільки за міжнародним правом цей газ забезпечує країна-транзитер за рахунок ставки транзиту, і крапка. Ціна 450 доларів зараз є висока. Треба довгостроковий контракт підписувати, коли буде різке падіння цін на газ, а це відбудеться через три-чотири місяці; до того треба знайти якесь компромісне рішення».

XS
SM
MD
LG