Доступність посилання

ТОП новини

Українські ринки переїжджають до Верховної Ради


Київ – Три тисячі продавців українських ринків зібралися вчора під Верховною Радою, вимагаючи скасування Закону «Про місцеві податки та збори», який збільшує ринковий збір у кілька десятків разів. Організатори протесту кажуть, що це вони лише попереджають законодавців. А якщо українські ринки не залишать у спокої, підприємці обіцяють оголосити загальнодержавний страйк і паралізувати життя столиці.

Якщо реформа місцевих податків і зборів набере чинності (закон розглядатимуть вже в другому читанні), то ринки повинні будуть платити державі суму, яка в декілька разів перевищує їхні прибутки, кажуть пікетувальники. У селах ринки просто закриються. А у містах частина підприємців опиняться на вулиці, а частина – підвищить ціни, щоб утриматися, і перекрити появу нововведеного ринкового податку.

Найбільше постраждають промислові міста південно-східної України, де скорочені внаслідок кризи робітники заводів ідуть у торгівлю, щоб якось прогодувати родину.

Підприємці будуть «стежити за базаром»

Вимоги працівників торгівлі озвучив член Асоціації «Укрринок» Володимир Льовін: «Скасувати прийняття законопроекту про місцеві податки та збори, підтримати малий та середній бізнес, запровадивши податкові канікули на період економічної та фінансової кризи. Створити робочу групу із залученням фахівців з економічних питань, депутатів і підприємців для розробки антикризових законів та обговорення наслідків їх впровадження».

Декілька депутатів вийшли до мітингувальників і пообіцяли внести питання про скасування законопроекту в порядок денний. Але поки що це питання розглянули лише в комітетах.

В умовах кризи спроба перекласти податковий тягар на маленького підприємця – неприпустима розкіш, вважає народний депутат Наталя Королевська.

«Норма ринкового збору – ми зробимо все, щоб її не було до другого читання. В умовах кризи сплачувати його нереально. Схоже, що законопроект готувався ще до кризи, коли йшло зростання торгівлі, і це були реальні гроші й нормальна система стягнення податку», – зазначає Королевська.

Високі податки розчищають місце для супермаркетів


Сьогодні представники ринків зустрінуться з міністрами Кабміну і проситимуть їхньої підтримки у боротьбі за пільги малому та середньому бізнесу. Якщо до вівторка закон не буде скасований і не почне працювати робоча група з реформування торгової галузі, працівники ринків та їхні родини, а це три з половиною мільйони людей, обіцяють вийти на вулицю на безстрокову акцію протесту.

Закон про місцеві податки та збори вдарить не лише по ринкових підприємцях. Так, через збільшення земельного податку автовласники змушені будуть платити за одне паркувальне місце понад 100 гривень за добу. У результаті вся десятимільйонна автомобільна армада України переміститься з облаштованих стоянок на вулиці, газони, та у двори, кажуть в Асоціації «Укрринок». А на місці збанкрутілих ринків виросте нова комерційна нерухомість та великі торговельні центри, які вже не матимуть конкурентів. Економісти вважають, що це викличе необґрунтоване зростання цін. А торгівці взагалі впевнені, що законопроект проплачений власниками мереж супермаркетів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG