Доступність посилання

ТОП новини

Українські вечорниці на Монмартрі


Жонглер на Монтмартрі
Жонглер на Монтмартрі

Київ – Нині увечері в Парижі лунатимуть українські колядки, а 17 січня у залі «Елізе Монмартр» відбудеться презентація вечорниць – з народними піснями, танцями та гастрономічними ласощами. Ініціатором традиційного українського дійства у Франції виступив український музикант Олег Скрипка.

У Києві і Парижі є місця, що уособлюють культуру України та Франції. Це відповідно Андріївський узвіз та Монмартр. Там збираються митці, майстри народної творчості, вуличні музиканти; у цих місцях навіть ландшафти подібні. І над київським Узвозом, і над паризьким Монмартром височать храми – Андріївська церква і Сакре Кьор. Духовну і творчу близькість цих місцин використовує Олег Скрипка для демонстрації української народної та мистецької традиції, таким чином відкриваючи парижанам духовні та культурні скарби України.

«Андріївський Узвіз і Монмартр – культурні побратими. Ідея дуже проста: ми хочемо частинку України, частинку Києва привезти до Парижу і показати на Монмартрі. Ми зробимо великі українські вечорниці на Мормартрі, привеземо Маланку, будемо показувати козу, українські танці та український спів», каже Олег Скрипка.

Митці називають себе або російськими, або взагалі модерними

Відомий французький митець українського походження Антон Соломуха стверджує, що українські вечорниці на Мормартрі для багатьох французів стануть справжнім відкриттям України як нової європейської держави: «Що стосується присутності українського мистецтва у Парижі, то немає ефекту присутності, бо митці називають себе або російськими, або взагалі модерними. Тому ця ідея, що хтось виступає саме під нашим українським прапором, вона мені дуже цікава і дуже приємна».

Варто відзначити, що мандри українських вечорниць до Монмартру – це перший етап у підготовці до чергового міжнародного фестивалю «Країна Мрій», який традиційно відбувається у Києві влітку.

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG