Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан закликає частіше сповідатися


Місто-держава Ватикан
Місто-держава Ватикан

Рим – Римо-католицька церква тривалий час нарікає, що її вірні чимдалі рідше приходять на сповідь до священика. Як виправити такий занепад у християнській свідомості і спонукати людей до покаяння? Про це йшлося на дводенній конференції у Ватикані.

Живучи у полоні віртуальних технологій, сучасна людина часто-густо не може розрізнити правду від брехні, добро від зла. Такий спосіб життя призводить до того, що суддею своїх вчинків християнин відчуває сам себе, а не Всевишнього. Тому, як виглядає, і розуміння сенсу гріха на сьогодні майже втрачене. Подібний аналіз ситуації виклав у листі до учасників зібрання авторитетний кардинал Тарчізіо Бертоне.
Нині є багато осіб, котрі відчувають власну провину, однак серед них мало поширене усвідомлення, що лише любов Господа може звільнити їхні душі від тяготи гріха. Посередником Божої любові виступає священик, коли під час сповіді з вірним відпускає йому гріхи. Але помилково вважати, що сама сповідь автоматично звільняє того, хто сповідається від гріхів.
Отець УГКЦ у Римі Олександр Сапунко пояснив для Радіо Свобода докладніше: «Під час сповіді людина одержує прощення гріхів. Але головне, щоб вона мала розуміння, чому йде на сповідь: сповідь – це переміна свого життя. Не просто у даний момент позбутися гріхів і далі продовжувати, як раніше. Важливе розуміння переміни свого життя, покаяння».
Половина італійців не сповідалися
За даними італійського католицького університету Sacro Cuore, майже 50 відсотків громадян Італії, найбільш католицької країни, ніколи не сповідалися або робили це дуже давно. І все-таки, як сприймають нинішні християни таїнство сповіді і покаяння?
В інтерв’ю радіо «Ватикан» теолог Анджело Маффеїс зазначив: «Багато людей втратили довіру до таїнства сповіді. У своєму християнському бутті вони дедалі менше відчувають потребу в сповіді. Це, певною мірою, свідчить і про те, що літургічна реформа, розроблена Другим Ватиканським Собором, не досягла повністю своїх цілей. Отож, роздуми якими переймаємося нині, це бажання повернути таїнство сповіді, зробити його доступнішим для християнського люду. Це, певно, найважливіше завдання, яке стоїть перед нами».
Сповідь – джерело спасіння
Ватиканські очільники визнали, що релігійний обряд сповіді під загрозою зникнення, але він залишається фундаментальним для звільнення і спасіння душ. Як вважає кардинал Бертоне, отримання прощення від Бога дозволяє людині відновити повноцінне торжество власного існування.
Конференцію в Апостольській столиці влаштував таємний відділ при Святому престолі так звана Конгрегація з відпущення зарезервованих гріхів для Святішого отця. За давньою традицією, у Римо-католицькій церкві є перелік особливо тяжких гріхів, відпущенням яких займається згаданий трибунал, парафіяльні священики і місцеві єпископи не мають на те компетенції.
До таких гріхів зараховують зраду сповіді з боку священика або, коли особа, котра заплатила за аборт, згодом прагне стати священиком чи дияконом. Тож, розповівши про діяльність цього відділу і відкривши завісу його таємничості, Ватикан також сподівається заохотити більше вірних до відпустових місць у церквах.
(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG