Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Путін мають бути на підписанні газових документів у Москві


Плани голів урядів бути присутніми при підписанні в понеділок у російській столиці домовленостей про умови і ціни постачання російського газу до України і його транзиту українською територією підтвердили в неділю і в Києві, і в Москві.

Зокрема, прес-секретар Юлії Тимошенко Марина Сорока повідомила, що Прем’єр-міністр України планує вирушити в понеділок із новим робочим візитом до Москви в першій половині дня.

Як очікують, там мають підписати документи, про які в суботу і в ніч на неділю домовилися голова українського уряду і її російський колега Володимир Путін і з якими протягом неділі працювали представники «Нафтогазу України» і російського «Газпрому».

У «Газпромі» заявляли, що мають намір підготувати документи до підписання вчасно.

За цими домовленостями, про які повідомило в Москві журналістам у неділю джерело в уряді Росії, яке не бажало бути названим на ім’я, вже від 1 січня нинішнього року вся газова торгівля між двома державами «здійснюватиметься на основі європейської формули обчислення ціни».

При цьому нинішнього року ця ціна на газ застосовуватиметься з 20-відсотковою знижкою, а Україна залишає Росії минулорічний пільговий тариф на транзит російського газу.

А з 1 січня наступного року ця європейська формула визначення ціни газу діятиме без знижки, додало джерело.

Раніше повідомляли, що домовленості прем’єрів двох країн передбачають, що і ставка транзиту наступного року теж стане ринковою.

Конкретних чи хоча б приблизних цін досі не наводили.

Так само домовлено, що «Нафтогаз» і «Газпром» укладуть між собою прямі контракти, без жодних посередників.

Після підписання цих документів має поновитися й постачання російського газу до Європи через територію України і, ймовірно, і для самої України.

Минулого року ціна газу для України становила 179,5 доларів за тисячу кубометрів, а ставка транзиту, яка має зберегтися й на цей рік, – 1,7 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів. Увесь імпортований газ скуповувала в російської сторони й перепродавала українській компанія-посередник «РосУкрЕнерго».
XS
SM
MD
LG