Доступність посилання

ТОП новини

Вацлав Клаус виступає категорично проти «Ентропи»


Президент Чехії, яка головує в Євросоюзі, вважає, що уряд його країни мав би висловити спільне засудження суперечливої монументальної чеської скульптури, під назвою «Ентропа», яка нещодавно була встановлена у приміщенні Ради Євросоюзу в Брюсселі. Свою думку президент Вацлав Клаус висловив у листі на ім’я уряду.

За словами Клауса, він не зміг прийняти ані методу, ані змісту цієї композиції, яка зображає стереотипи держав-членів ЄС. Чеський президент скритикував цю скульптурну композицію як «сумнівну і агресивну».

Концепт автора композиції – чеського скульптора Давида Черни називається «Ентропа» і має суто іронічне й карикатурне підґрунтя. Згідно з поясненнями автора, кожна з 27 частин монументу у формі мапи ЄС, відображає стереотипи та пересуди, пов’язані з тією чи іншою країною Євросоюзу.

Болгарія, наприклад, представлена у вигляді турецьких туалетів, через що її представники одразу висловили офіційний протест. Кліше Франції виражене написом «Страйк». Данія – частини конструктора Лего, у формі якої багато людей впізнають карикатуру на пророка Магомета. Люксембург виражений табличкою «Продається». Німеччина – це сплетіння автомагістралей, де теж декому бачиться натяк на свастику. Італія – футбольне поле, а Великобританія, через свій євроскептицизм взагалі виражена порожнім місцем.

Відомий своїми скандальними творами празький скульптор Давид Черни каже, що невід’ємним елементом чеської культури є гротеск, містифікація та гіпербола. «Ми були свідомі того, що правда відкриється і лише хотіли знати, чи здатна Європа посміятися сама з себе», – коментує автор свій твір.

Однією з найсуперечливіших попередніх скульптур Давіда Черні була якраз монументальна скульптура сідниці чоловіка, до якої треба було повзти сходами нагору і, заглянувши у віконце в середині сідниці, оглядати відеофільм зі зображенням тодішнього прем’єр-міністра Чехії Вацлава Клауса, нині відомого євроскептика.
XS
SM
MD
LG