Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до Євро-2012 – на ентузіазмі та інвесторах


Київ – Київська область прийматиме найбільшу в Україні кількість туристів з нагоди чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тому не дивно, що на Київщині заплановано будівництво десятків спортивних і туристичних об’єктів, реконструкція старих і спорудження нових доріг. На сьогодні всі ці роботи здійснюють без затримок, незважаючи на кризу, заявили сьогодні представники обласної влади на прес-конференції в інформаційному центрі «Євро-2012 – Україна».

Усі найважливіші матчі чемпіонату проходитимуть у Києві, але тренувальні бази й більшість готелів розташують у передмісті. Такий принцип діяв на чемпіонаті Європи 2008 року. Тож напередодні Євро-2012 у Київській області з’явиться 600 кілометрів сучасних автомобільних доріг. Частину з них, зокрема кільцеву трасу довкола столиці, збудують із нуля. В околицях Києва відкриють 5 тренувальних баз для футболістів, 26 готелів і 9 фан-зон – для уболівальників.
Друге дихання отримають реконструйовані заповідники, музеї, парки й театри. У Ржищеві збудують музей Трипільської культури, а в селі Копачі створять точну копію давньоруського Києва. Загалом на підготовку до чемпіонату Європи у Київській області планують витратити 5 мільярдів 853 мільйони гривень. Левова частка з них – кошти інвесторів, які, до речі, фінансують будівництво всіх об’єктів без затримок, наголошує заступник начальника Київської обласної державної адміністрації Ростислав Ярема.
«Ми тісно співпрацюємо з інвесторами, які є замовниками будівництва готелів, спортивних комплексів та інфраструктури. Нами створений графік будівництва, і на сьогодні все робиться за графіком, жодних серйозних його порушень ми не бачимо», – зазначив Ростислав Ярема.
«Щасливий» приклад сподобався експертам УЄФА
Більше трьох мільярдів буде вкладено у реконструкцію аеропортів Бориспіль і Гостомель, а біля Борисполя вже будують три готелі: тризірковий, чотиризірковий та п’ятизірковий. Але найбільш ретельно готують тренувальні бази для футболістів: стадіон має бути обов’язково зі справжнім трав’яним покриттям, роздягалки для футболістів – не менші за сто квадратних метрів, відповідно до стандартів УЄФА. Більша частина нових об’єктів інфраструктури – лише у стадії проекту. А от село Щасливе Київської області вже зараз на 90% готове до початку чемпіонату Європи з футболу, повідомив Радіо Свобода заступник голови робочої групи з підготовки до Євро-2012 у Київській області Валерій Золотухін.
«Візитна картка Київської області – це село Щасливе Бориспільського району, центр вищої спортивної майстерності футбольного клубу «Княжа». Відвідуючи цю базу, експерт УЄФА пан Юрген Мюллер зазначив, що вона на 95-100% відповідає тим вимогам, які висуває УЄФА для тренувальних баз чемпіонату», – зауважив пан Золотухін.

Закони і кошти – затримуються

Втім, обласна комісія з підготовки до Євро-2012 стикнулася з деякими труднощами: досі неухвалені закони і постанови щодо відселення місцевих жителів і об’єктів у зоні будівництва об’їзної траси довкола столиці, та пов’язаних із ними мостів через Дніпро, Десну і Київське водосховище. Підготовка документів уже завершується, і днями можна було б розпочати будівництво. Інвестори, зацікавлені у «Євро-2012», вкладають кошти без затримок. А от проектні роботи, які фінансує держава, оплачуються із запізненням.
На думку членів комісії, для підготовки до головної події спортивного життя Європи треба об’єднувати зусилля бізнесу та влади. Адже Євро-2012 мине, а потужна туристична та спортивна інфраструктура залишиться, і дасть змогу Київській області стати туристичним регіоном європейського рівня.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG