Доступність посилання

ТОП новини

У кого Кремль відбирає газ? На яких регіонах України найбільше позначилася криза? (Огляд преси)


Київ – 80 відсотків так званого російського газу видобувається в межах Ханти-Мансійського округу та на ненецькому півострові Ямал – у багатьох випадках, як інформує експерт «Газети по-українськи», безпосередньо на землях зі статусом «родових угідь», які вилучені з об’єктів, де можуть проводитися розвідувальні й видобувні роботи. Але від першого дня, коли ханти й мансі оголосили суверенітет над своїми надрами, московські картелі систематично підкуповують органи місцевої влади і пересічних людей. Про це стверджується в статті «Кремль краде газ у корінних народів Сибіру».

Нарешті газотранспортна система України почала приймати газ із території Росії. Чи надовго? Деякі прогнози пропонує газета «Факти». Експерти видання дотримуються різних думок, однак багато хто сходиться на тому, що ціна за блакитне паливо, яку Росія виставляє Україні, значно завищена.

Якщо 2008-й окремі експерти називають роком втрачених можливостей, то 2009-й має всі шанси стати роком економії у всіх можливих її проявах – вимушеної, суворої, тотальної – і пройде під знаком боротьби зі світовою фінансовою кризою. Як наголошує дописувач газети «Голос України», економічна криза в цьому разі виступає невблаганним регулятором державних видатків. Однак вона має досить конкретний регіональний вимір. І першими почали потерпати регіони, які мають значний економічний потенціал.

Лідер депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко залишився чи не єдиним в українській політиці, який брав участь у студентській «революції на граніті» 1990 року. Як зазначає газета «День», незважаючи на політичну кон’юнктуру, він і надалі лишається вірним прибічником Президента. За словами самого Кириленка, перебуваючи на посаді голови фракції НУ-НС, він робив усе, щоб фракція демонструвала свою позицію і зберегла монолітність. В інтерв’ю виданню В’ячеслав Кириленко також розповів про свої політичні плани. Заголовок інтерв’ю – «Ідейні» мають бути «практичними».

У Києві створена спеціальна комісія, яка вивчатиме всі відомі столичні печери. Мета її створення – здійснювати їхній точний облік, захист і збереження. Як інформує газета «Сегодня», в столиці печери досліджуються з XVII–XVIII століть, однак досі докладно вивчені лише Лаврські. Публікація називається «Печери Києва дослідять і зміцнять».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG