Доступність посилання

ТОП новини

Україна далека від дефолту – експерти


Київ – Економічні радники Національного Банку та незалежні експерти спростовують повідомлення зарубіжних агенцій про те, що Україна перебуває на межі дефолту. Державний борг України є одним із найменших серед європейських країн і складає лише 11% від валового внутрішнього продукту. Є значні зовнішні запозичення комерційних банків та корпорацій, але й вони, на думку експертів, не призведуть до критичної ситуації. А врегулювання газової суперечки з Росією прояснило ситуацію і має позитивно вплинути на позиції України на світових фінансових ринках.

Україна, за даними ринку, має великий ризик зазнати дефолту, стверджує в інтерв’ю американській інформаційній агенції Bloomberg представник французького інвестиційного фонду La Francaise des Placements Том Фаллон. За його словами, навіть готовність України виконати умови Міжнародного валютного фонду не є гарантією, що дефолту не буде.

Агенція звертає увагу на різкий ріст на міжнародному фінансовому ринку дохідності українських державних і корпоративних доларових облігацій (кращі показники мав тільки Еквадор, який уже зазнав дефолту в грудні), а також різке зниження світових цін на металопродукцію, що є одним із головних експортних продуктів України, падіння ВВП, суттєве підвищення ціни на російський газ, найвищий в Європі рівень інфляції ( 22,3% ) і послаблення на 38% курсу гривні проти долара.

Агенція Bloomberg у своєму дослідженні також вказує на великий негативний вплив протистояння між Президентом та Прем’єр-міністром України, що відлякало інвесторів і може стати, на думку експертів, перешкодою для отримання Україною чергового траншу Міжнародного валютного фонду.

На дослідження Bloomberg опиралися й експерти ООН, готуючи свою доповідь «Світовий економічний стан і перспективи на 2009 рік», опубліковану 15 січня.

У цій доповіді Україну теж визначено як країну із одним із найвищих ризиків дефолту. Державний дефолт – це невиплата країною зобов’язань за державними запозиченнями.

Україна має дуже малий державний борг

Українські ж експерти вважають, що державний дефолт Україні не загрожує. Адже Україна має чи не один із найменших у світі державних боргів, а саме близько 11% від ВВП.

У щорічному звіті ЦРУ США World Factbook за 2008 рік Україна посідає 106 місце серед 120 країн за обсягом державного боргу.

Для прикладу, борг Франції становить 64% від свого валового внутрішнього продукту, а Японія має державний борг, який у півтора раза перевищує ВВП.

Керівник групи економічних радників НБУ - дефолту не буде

Тож, як стверджує керівник групи економічних радників Національного банку України Валерій Литвицький, говорити про дефолт України як держави немає жодних підстав.

Керівник групи економічних радників НБУ стверджує:

– державний борг України разом із 4,5 мільярдів першого траншу МВФ складає наразі менше від 19 мільярдів доларів;

– жодна копійка коштів МВФ іще не використана, що має дати позитивний сигнал інвесторам;

– експерти Міжнародного валютного фонду вивчають ситуацію в Україні перед наданням другого траншу МВФ;

– зовнішні платежі України цього року набагато менші, аніж її валютні резерви, які становлять 30 мільярдів доларів;

– у новий рік Україна увійшла не з кризовим ВВП, а з 2,1% зростання;

– у грудні стабілізувалася ситуація на металургійних підприємствах, головних постачальниках надходжень від експорту;

– НБУ планує довести розрив між офіційним та ринковим курсом гривні щодо долара на рівні 2% і сподівається на стабілізацію гривні на показнику 7,7;

– завершується міжнародний моніторинг комерційних банків; якщо буде потрібне рекапіталізація, то НБУ готовий її надати;

– завершується процедура оздоровлення «Промінвестбанку»;

– урегульовано «газову суперечку» з Росією і визначено ціни на газ, що оздоровить платіжний та бюджетний баланс.

Зовнішній борг українських корпорацій – 86 мільярдів доларів

Агенція Bloomberg стверджує, що державні борги України та борги українських компаній складають 105 мільярдів доларів.

Однак президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер пояснює, що з цієї суми державний борг України складає лише 18–19%, а решта – борги корпорацій.

Найбільше зовнішніх запозичень мають комерційні банки, але переважна більшість із них є дочірніми компаніями великих європейських банків. І, на думку Олександра Пасхавера, важко очікувати, щоб потужні фінансові установи кинули напризволяще своїх «дочок».

Між тим директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вказує на великі ризики корпоративного сектору, який протягом трьох останніх років стрімко нарощував закордонні запозичення.

У деяких компаніях, вважає експерт, може скластися ситуація внутрішнього дефолту, коли вони не зможуть розраховуватися за своїми борговими зобов’язаннями.

Стабілізаційним фактором є те, що борги українського приватного сектора поділяються за терміном виплати. Частину боргів треба виплатити у найближчі 2 роки, а решта має значно довші терміни повернення.

Тож на 2009 рік українські експерти відкидають можливість державного дефолту України, але підтверджують ризик для приватних компаній, які мають зовнішні борги. Хоча, враховуючи допомогу Міжнародного валютного фонду, і в цій ситуації можна уникнути критичного розвитку подій.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG