Доступність посилання

ТОП новини

Замість помаранчевої Варшава пропонує Києву «зелену революцію»


Варшава – Фахівці вважають, що підписання договору між «Газпромом» та «Нафтогазом України» не вирішило проблеми з постачанням природного газу до Європи. Польські екологи вбачають у цьому ситуацію, яка створює шанси для посилення співпраці між Польщею та Україною, оскільки обом державам для зміцнення енергетичної незалежності потрібна «зелена модернізація», тобто заощадження енергоносіїв.

Так як п’ять років тому Польща підтримувала Помаранчеву революцію, зараз Польща має стати європейським партнером для проведення в України запобіжних заходів проти газової кризи, або заходів для своєрідної «зеленої революції».
Лідер партій «Зелені 2004» Даріуш Швед зазначає: «Помаранчева революція лише започаткувала процес побудови демократичного суспільства в Україні. Ключове значення для подальшого стабільного та врівноваженого розвитку країни матиме енергетична безпека, що закладена в запровадженні енергоощадних технологій, власних джерел постачання енергоносіїв та зеленій енергетиці».
Що мають на увазі польські екологи? У першу чергу – допомогу Україні у здійсненні проектів із заощадження енергії в окремих сферах економіки, у модернізації вітчизняної електромережі, проведенні термоізоляції будинків, у здійсненні проектів запровадження в країні екологічних видів громадського транспорту.
«Зелена революція» могла б стати складовою «Східного партнерства»
Польські екологи вважають, що в результаті цих заходів «зелена революція» матиме вирішальне значення для зміцнення незалежності Польщі та України від поставок енергоносіїв з Росії.
«Зелені вважають, що подібно як у випадку футбольного проекту Євро- 2012, Польща та Україна мають створити міжурядову робочу групу з питань проведення «зеленої революції». На нашу думку, Польща має передати відповідний законопроект на розгляд Ради Європи. Подібні ініціативи, напевне, знайдуть там підтримку багатьох країн ЄС, зокрема Швеції. «Зелена революція» могла б стати складовою проекту Євросоюзу «Східне партнерство». Вважаємо, що Україна в цьому проекті має посісти головне місце», – каже Даріуш Швед.
На його думку, уряди обох країн в державному бюджеті мають створити екологічний фонд, тим самим дати поштовх для започаткування подібних проектів. Повернуті гроші можна знову вкладати в інвестиції.
Звідки взяти гроші на проведення в країні масштабної «зеленої модернізації»?
Лідер польських зелених Даріуш Швед і на це має відповідь: «Кожна вкладена в такий проект гривна, євро, або злотий, будуть повернуті через надходження від заощаджень, що несе з собою проект. Гроші, вкладені в інвестиції «зеленої енергетики», реально повертаються упродовж небагатьох років. Наприклад, гроші, вкладені в термоізоляцію житлових будинків, повертаються упродовж 5-6 років».
Лідер партії «Зелені 2004» також зауважив, що в реалізації задуманого проекту польські екологи розраховують на фінансову підтримку Євросоюзу.
(ВаршаваПрага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG