Доступність посилання

ТОП новини

Слова Обами продемонстрували прощання з добою Буша (німецька преса)


Німеччина – Німецькі видання продовжують писати про російсько-українську газову суперечку. Однак головною темою коментарів у Німеччині сьогодні є початок правління нового президента Сполучених Штатів Барака Обами.

Газета Südwest Presse аналізує промову Барака Обами перед Капітолієм, яку він виголосив під час церемонії інавгурації. «У день, сповнений пафосом і патріотизмом, Барак Обама знайшов абсолютно тверезі слова. Головний мотив – не тріумф і пророкування, а смиренність і відповідальність. Обама змалював обриси майбутніх починань і при цьому відійшов на таку велику дистанцію від свого попередника, як тільки можна було під час цієї святкової нагоди. Його посилання на американську доброчесність, згадування про миролюбність, людяність і толерантність продемонстрували прощання з добою Буша, коли всіх ділили на ворогів і друзів», – констатує газета Südwest Presse.
Сподівання на вдалий старт і щасливий кінець
«Президент закликав американців мати мужність втілювати амбітні плани, але також розпочати нову еру відповідальності, – пише видання Schweriner Volkszeitung. «Водночас Обама підготував націю до того, що йому доведеться ухвалювати рішення, які будуть мало приємними для громадян. На відміну від Буша, Обама не керується ідеологією і партійним мисленням. І він, що теж засвідчила його промова, не недооцінює геркулесові завдання, які йому доведеться вирішувати в майбутньому. Але він поширює натхнення й надію на щасливий кінець. Попри всі величезні проблеми, це створює найкращий шанс для вдалого старту», – вважає газета Schweriner Volkszeitung.
Видання Frankfurter Allgemeine Zeitung звернуло увагу на такий аспект: «Те, що Америка вперше обрала на найвищу державну посаду темношкірого політика, доводить здатність цієї країни до оновлення, здатність визнавати свою історію, в якій мала місце й расова дискримінація, і водночас здатність залишити все в минулому. Обама згадує про Аврагама Лінкольна, одного з найвизначніших діячів американської історії, людину, яка за допомогою закону скасувала рабство і спробувала об’єднати Америку після руйнівної громадянської війни. Обама склав присягу на Біблії, на якій присягався Лінкольн. Під час урочистостей виступила Арета Френклін із піснею «Респект», яку можна розглядати, як звернення до білої американської більшості. Обрання Обами продемонструвало, що це звернення почули»,— зауважує газета Frankfuter Allgemeine Zeitung.
Газове протистояння – висновки німецького міністра
Газета ділових кіл Німеччини Handelsblatt опублікувала інтерв‘ю федерального міністра економіки Міхаеля Ґлоса. Урядовець критикує обидві сторони протистояння, які під час багатоденної суперечки «втратили чимало довіри до себе». «Виникає запитання, наскільки серйозно вони ставляться до договірних зобов'язань стосовно постачання й транзиту», – сказав німецький міністр. Тепер, на його думку, слід зробити висновки, щоб Німеччина «у майбутньому була ще краще підготовлена». Серед іншого Ґлос закликає побудувати додаткові газотранспортні шляхи й знайти нові газові джерела. Крім того, енергетичну політику, на його думку, треба переорієнтувати так, щоб зменшити залежність від блакитного палива. Зробити це, переконаний німецький міністр, можна за допомогою підвищення ефективного використання енергії та подальшого розвитку атомної енергетики.
(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG