Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми сьогодення та майбутнє українських пенсіонерів


Гість Свободи: Олена Гаряча, заступник міністра праці та соціальної політики

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: останнім часом в ЗМІ поширюється інформація, що в державі просто немає грошей на виплату пенсій. Є величезна діра в бюджеті. Є збори в бюджет. Вони в першому місяці склали лише 10%, якщо я не помиляюся, за словами президента.

Пані Гаряча, де держава бере гроші на пенсії?


Олена Гаряча: Питання пенсійної реформи дійсно є актуальним для України і не лише з 2004 року. Ми почали говорити про реформу, починаючи вже з кінця 1990-их років...
Олена Гаряча


- Так, це було актуально і про це говорять...

- Звичайно.

- А якщо порахувати на калькуляторі не пенсію, а роки, скільки про це говорять, то я Вам можу сказати, що це десяток років.

- Правильно. Цілком погоджуюся з Вами.

- З урахуванням того, що зараз 2009 рік, то в 1998-199 роках про це почали говорити.


- Я знаю, що Ви є одним з найактивніших учасників цього процесу публічного обговорення…

- Переймаюся за свою пенсію, очевидно.

- Звичайно. І так і треба робити.

І хочу Вам сказати, що не один рік і не тільки в Україні, а й в цілому світі: і в наших сусідів, і в більш заможних державах будуть говорити про питання пенсій.
Олена Гаряча: Ми знаємо досвід тих держав, які використовували лише накопичувальну систему. Це досвід Аргентини і Чилі, і наших сусідів в Казахстані, які вони мають проблеми сьогодні, маючи лише однорівневу капіталізовану систему.


І якщо ми сьогодні в Україні говоримо в рамках солідарної системи, то сьогодні ми знаємо досвід тих держав, які використовували лише накопичувальну систему. Це досвід Аргентини і Чилі, і наших сусідів у Казахстані, які вони мають проблеми сьогодні, маючи лише однорівневу капіталізовану систему.

Упали доходи Фондового ринку, немає доходів і на капіталізованих пенсійних рахунках, тому сьогодні вихід з ситуації у зв’язку з фінансовою кризою шукає більшість держав.

Але в нас в Україні ситуація є ще чисто нашою, національною. У нас найстаріше населення в найближчих з країн, які нас оточують.

- Давайте так, щоб далі продовжити розмову, я хотів би, щоб Ви ще раз назвали цифри, скільки в нас працюючих і скільки в нас пенсіонерів.

- Сьогодні сплачують внески до Пенсійного фонду більше, ніж 14 мільйонів осіб.
Олена Гаряча: Сьогодні сплачують внески до Пенсійного фонду більше, ніж 14 мільйонів осіб.


- Це працюючих?


- Працюючих.

Пенсію одержують 13,8 мільйона пенсіонерів. Тобто, співвідношення платників внесків до тих, хто сплачує внески на постійній основі, 1 до 1.

Олена Гаряча: Пенсію одержують 13,8 мільйона пенсіонерів. Тобто, співвідношення платників внесків до тих, хто сплачує внески на постійній основі, 1 до 1.
І якщо в солідарній системі, в системі поточних виплат ми з вами з нашої заплати, це не має значення, чи це роботодавець, чи я, все рівно це мені не додають до заробітної плати 35%, ми спрямовуємо на пенсії. Оці 35% сьогодні і одержують у вигляді пенсій по відношенню до зарплати в народному господарстві пенсіонери.

Єдине, що нам вдалося зробити, особливо за останній рік, то це збільшити співвідношення пенсії до зарплати. Але якщо зарплата низька, то збільшення відсотка…

- Давайте, скажімо так: офіційна зарплата низька…

- Звичайно, офіційна зарплата низька…

- … з якої вираховується?


…з якої сплачуються внески. Вона дійсно 1600 гривень. Пенсії пенсіонерам обраховували в минулому році з 1197 гривень, а ті, які вже давно на пенсії, то 928 гривень.

І, звичайно, який би ми відсоток не брали, навіть 100%, все рівно 1000 гривень для України і для українців – це не та сума…

- Які 100%? Ну, не жартуйте так. 100% забрати у людини зароблених грошей для того, щоб утримати пенсіонера? Так а що ж робитиме працююча людина?


- Ні, якщо б ми у вигляді пенсії виплачували 100% діючої зарплати.

Все рівно запитати чи у Вас, чи в перехожих, які працюють, кожен буде намагатися говорити, і він на це заслуговує, на більшу зарплату, яка офіційно виплачується.

Тому треба ставити це питання в Україні в двох площинах: піднімати рівень зарплати і офіційної, і та, яка виплачується…

- Пані Олено, не тільки піднімати, а, очевидно, легалізовувати зарплату.

- Я хочу сказати, що до цього можна йти декількома шляхами, в тому числі і за рахунок легалізації зарплати.

- Не лише піднімати, тому що офіційна зарплата, яка нараховується для того, щоб сплачувати необхідні податки, вона визначається роботодавцем у приватних компаніях зі врахуванням того, як запобігти максимальному оподаткуванню.

У нас податки немалі. Ви це знаєте. І кожен роботодавець думає, як уникнути зайвого податку, як приховати гроші для того, щоб людям заплатити більше.

Люди погоджуються у збиток собі, фактично на майбутній збиток, тому що якщо ти погоджуєшся на ось таку легалізовану зарплату, то це значить, що ти собі ж шкодиш на майбутнє, тому що пенсія твоя буде менша.

Правда ж?


- Я не можу Вам сказати, тому що я ніколи не працювала і не працюю в приватних структурах, тому не можу…

- А ви своїх агентів засилайте туди.


- …говорити за роботодавців, що вони саме так міркують.

Але я хочу сказати, що це не є отим засобом чи інструментом, який вирішить ці проблеми, якщо ми зменшимо навантаження навіть на Фонд оплати праці.

Пригадайте досвід наш, коли ми зменшили навантаження на Фонд оплати праці на 12%. Що, у нас легалізували зарплату? Ні.

Пане Романе, а досвід наших сусідів у Росії? Вони зменшили податкове навантаження на Фонд оплати праці для роботодавців, як Ви кажете, для того, щоб легалізувати зарплату і покрили тимчасово своїми доходами з нафти і іншими доходами з державного бюджету. До чого сьогодні РФ повертається?

- Давайте ми не будемо брати РФ, а візьмемо якусь розвинену країну ЄС…

- Будь ласка. Польща сплачує такі ж самі відсотки з Фонду оплати праці на пенсійне забезпечення, соціальне страхування, як ми.

Візьміть ту ж саму Німеччину. Трошки менше, але теж до 30%.

Сьогодні мова йде про те, якщо ми хочемо мати при такому співвідношенні працюючих і пенсіонерів високий рівень пенсій, ми повинні відповідно й сплачувати внески і до Пенсійного фонду.

Звичайно, рівень відрахувань до Пенсійного фонду може бути дещо меншим, не значно, якщо буде легалізована зарплата, і якщо ми розширимо кількість осіб, які сплачують внески до Пенсійного фонду.

- Пані Гаряча, це надзвичайно серйозна робота для Міністерства праці та соціальної політики була б — дослідити, яка є правдива зарплата в приватних компаніях.

Я не кажу про заводи, де величезні заводи, які зараз зупинилися між іншим, там, де зарплата легальна, але є, принаймні в столиці, то це точно, у великих містах, то це точно, величезна частина зарплат у тіні.

Якби навіть стягували не оці 36% з Фонду зарплати, а встановивши, що зарплати досить високі, можна було б стягувати, скажімо, 15%, яких вистачило б на набагато більше на пенсійне покриття…


- Звичайно. Без перебільшення.

- Але цієї роботи ніхто не зробив.

- Ні. Ця робота проводиться. І проводиться…

- Ви ж кажете, що Ви не знаєте психології роботи (слово незрозуміле), Ви не знаєте, які зарплати платять.


- Ні, Ви говорите про те, що зменшення навантаження на Фонд оплати праці призведе автоматично до легалізації зарплати.

Я про це стверджувала. А в цьому питанні…

- Ні, я сказав, що треба вивчити, яка частина зарплат у тіні, і вирахувати з калькулятором у руках, який є нормальний податок або нарахування на Фонд зарплати, щоб люди не приховували, роботодавці, зарплату.

- Я розумію, пане Романе. І Ви розумієте те, що в нас є 14 мільйонів наших співвітчизників, які кожного дня чекають пенсію, і вони розраховують тільки на пенсію, тому наші шляхи в цьому питанні є…

- Пані Гаряча, Україна старішає, у нас пенсіонерів з кожним роком ставатиме більше.


- Звичайно.

- І це теж треба визнавати. І вийде так, що один битий двох небитих везе. Тобто, буде один працюючий, який потім утримує вже двох пенсіонерів. Це неймовірна ситуація взагалі. Неможлива.

Олена Гаряча: Буде збільшення навантаження, але не так, що один працюючий двох пенсіонерів. Це виключено при будь-якому песимістичному, оптимістичному варіанті…

- Ситуації такої, як Ви кажете, у нас не буде на перспективу. Буде збільшення навантаження, але не так, що один працюючий двох пенсіонерів. Це виключено при будь-якому песимістичному, оптимістичному варіанті…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG