Доступність посилання

ТОП новини

Туристичні дива України завойовують світ


Київ – Найвідоміші туристичні об’єкти України – заповідники Асканія-Нова і Подільські Товтри наразі входять до числа лідерів всесвітнього конкурсу «7 нових природних чудес світу». Вони витримали перший тур, і за прогнозами експертів, мають увійти у так звані «77 чудес» – переможців другого туру. Паралельно розпочалася всеукраїнська акція «7 чудесних туристичних маршрутів України», кожен маршрут уже зараз готовий приймати українських і закордонних туристів.

У першому етапі всесвітнього конкурсу природних чудес взяли участь 460 об’єктів із усіх країн світу. Українські природні дива успішно конкурують з такими відомими пам’ятками, як Ніагарський водоспад між Сполученими Штатами і Канадою чи Бар’єрний риф Австралії. Рейтинг визначається за СМС-голосуванням, яке триває на сайті конкурсу. Щоб підтримати українські Асканію і Товтри, з першого березня розпочнеться потужна кампанія соціальної реклами, каже керівник проекту «Сім чудес України» Микола Томенко.

«Ми ризикнемо вийти за межі нашої держави, працюючи над формуванням позитивного, красивого, історичного, культурного і природного образу України, і спробуємо поборотися за призові місця в акції «Сім нових світових чудес природи». 7 липня цього року за інтернет-голосуванням буде визначено 77 світових чудес. А далі буде працювати ЮНЕСКО, доки у 2011 році не буде визначено сім всесвітніх див», – зазначив Томенко.

Бюджет економить на Асканії-Нова


За словами експертів, економічна криза практично не впливає на перебіг і світового, і всеукраїнського конкурсів чудес. Тим більше, що Микола Томенко, агенція «УНІАН» та інші партнери цих проектів залучають виключно недержавні кошти. Єдина проблема – те, що заповідник «Асканія-Нова» фінансує Мінагрополітики, і зараз разом із цим міністерством недоотримує коштів на розвиток. Проте керівник Державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля вважає, що участь у подібних конкурсах є стимулом формувати нову потужну туристичну мережу європейського зразка в Україні.

«Україна – насправді унікальна, з точки зору її розвитку як туристичної держави. Подібні акції безцінні, бо вони дають нам змогу презентувати в Україні та за її межами наші туристичні ресурси й маршрути. Але туристичний маршрут – це не просто лінія на карті, це передусім вивчення культурного, історичного, природнього потенціалу територій, що залучаються до маршрутів, і пристосування їх до того, щоб вони були максимально відвідувані», – наголошує Анатолій Пахля.

Туристу криза не перешкода

Туристична привабливість України зростає попри економічні негаразди. Так лише за 9 місяців минулого року її відвідало понад 20 мільйонів закордонних туристів, що на 12% більше, ніж торік. Зокрема, Асканію-Нова щороку відвідують близько 100 тисяч осіб на рік, Подільські Товтри – понад 30 тисяч.

Наразі в Україні розбудовують 64 нові туристичні маршруті з усією інфраструктурою. 27 вересня, у день завершення конкурсу «7 чудесних туристичних маршрутів України», вони приймуть перших туристів. І увесь цей потенціал буде включений до туристичних програм Євро-2012.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG