Доступність посилання

ТОП новини

Унікальна ситуація для відновлення відносин між Білоруссю і ЄС (білоруська преса)


Мінська – Білоруська преса сьогодні пише про перспективи покращення відносин своєї країни із Європою, коментує нещодавню зустріч у Чернігові президентів Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка, а також подає заяву Генерального прокурора Білорусі про можливість скасування в країні смертної кари.

Газета адміністрації президента Білорусі «Бєларусь сегодня», можливо, вперше за останні роки нагадує, що Білорусь має доступ до європейських інститутів добросусідства та партнерства – від підтримки у галузі демократії та прав людини до інструментів макрофінансової стабілізації.

Газета пише про стосунки офіційного Мінська з Євросоюзом: «Склалася унікальна ситуація для відновлення у повному обсязі відносин між Білоруссю та Євросоюзом. В останні місяці керівництво Білорусі дуже чітко сформувало позицію для відновлення повноцінного співробітництва з Євросоюзом. І це не тільки заяви, але і практичні кроки». Ключовим у цьому плані газета бачить майбутній саміт Євросоюзу в Празі, на який збираються запросити Олександра Лукашенка.

Незалежний тижневик «Наша ніва» коментує нещодавню зустріч президентів України і Білорусі Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка в Чернігові. «Це був виразний політичний сигнал Заходу та Сходу. Сигнал подвійний: ані один, ані другий не приїхали на газовий саміт у Москві минулої суботи. Білорусько-українська зустріч у верхах довго відкладалася, щоб відбутися нарешті в момент найбільшого загострення російсько-українських та потепління білорусько-європейських взаємин», – мовиться у статті.

Газета звертає увагу, що Олександр Лукашенка сам згадав пропозицію Президента України створити коридор між Чорним та Балтійським морями і заявив, що він готовий разом працювати для реалізації цієї ідеї. «Життя змусило реалізовувати ідею Балто-Чорноморської осі... тих, хто раніше її гальмував», – зазначає тижневик «Наша ніва».

Про ще одну заяву офіційної особи з Білорусі щодо нормалізації відносин з Європою написала, зокрема, газета «Звязда».

Генеральний прокурор Білорусі Ригор Василевич висловився щодо можливості скасування в країні смертної кари у разі, коли Білорусь приймуть до Ради Європи.

«Якщо це правило Ради Європи і якщо ми рухаємося у цьому напрямку, то треба дотримуватися загальних правил. До чужого монастиря зі своїм уставом не ходять», – заявив пан Василевич. Він нагадав, що минулого року в Білорусі були лише поодинокі випадки винесення смертних вироків. Можливо, це пов’язане з тим, що минулого року Рада Європи закликала владу Білорусі запровадити мораторій на винесення смертних вироків.

(Мінська – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG