Доступність посилання

ТОП новини

23 січня Київ відзначає 160-річчя від дня народження відомого українського археолога і мецената Богдана Ханенка


Київ – 23 січня минає 160-та річниця від дня народження відомого колекціонера української старовини і творів мистецтва, археолога, мецената Богдана Ханенка. З цієї нагоди в Київському музеї західного і східного мистецтва, що носить ім’я Богдана та Варвари Ханенків, почалися ювілейні заходи.

Давній рід Богдана Івановича Ханенка належить до історичної еліти українського народу. Серед його представників – воїни українського козацтва, політики, служителі церкви, освітяни, культурні діячі.

Сам Богдан Ханенко був археологом, істориком, великим знавцем української старовини і світового мистецтва. Він був власником найбільшого на його час археологічного зібрання та колекції художніх творів світового мистецтва. На кошти Ханенка і за його участю проводили розкопки на території Київської області, видано шість випусків «Старожитності Придніпров’я». А власний маєток у Києві, по вулиці Олексіївській (нині Терещенківській) Богдан Іванович разом із дружиною Варварою Ханенко оформив під унікальну художню колекцію, яку придбав на аукціонах Європи та в антикварів Києва, Москви, Петербурга, Варшави.

Колекцію та бібліотеку Ханенки заповідали київській громаді за умови, що зібрання залишиться неподільним і носитиме ім’я її засновників. Але у 1919 році колекція була націоналізована, і лише до 150-річчя від дня народження Богдана Ханенка музеєві повернули назву, заповідану фундаторами. Отже, в цьому році минає 10 років, як Київський музей західного й східного мистецтва знову носить ім’я його засновників.

Святкуватимуть цілий рік

Концертом співачки і бандуристки Лариси Дедюх у Музеї мистецтв імені Ханенків розпочалися заходи з нагоди ювілею людини, яка є символом українського меценатства.

Ювілей Ханенка збігається ще з кількома датами. Як сказала одна з організаторів ювілейних заходів Ганна Козаченко, цим концертом відкрили велике святкування, яке триватиме цілий рік – «із нагоди 160-річчя Богдана Івановича Ханенка, з нагоди 110-ліття заснування колекції, яка покладена в основу цього музею, а почали збирати вони з Варварою колекцію у своїй весільній подорожі, і з нагоди 90-ліття музею, яке буде святкуватися на міжнародному рівні в травні-червні».

Сьогодні в Музеї Ханенків – день відчинених дверей. Пройде також урочистий молебень на могилі подружжя, на цвинтарі Видубицького Михайлівського монастиря. А 27 січня відбудуться «Ханенківські читання» та презентація вперше опублікованих спогадів Ханенка про утворення музейної колекції.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG