Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко – курс у президенти України через газові переговори (європейська преса)


Прага – Європейські видання продовжують висвітлювати наслідки «газової баталії» між Москвою та Києвом. Чимало оглядачів переконані, що це ще «не кінець війни, а лише перемир’я». Чимало газет вказують на новий спалах взаємних політичних обвинувачень в Києві, які спалахнули після газових переговорів.

Так, австрійська «Дер Штандард» переконана, що чи не єдиним переможцем у цій «газовій битві» вийшла український прем’єр Юлія Тимошенко, яка крокує «у Президенти України через газові переговори». Це видання також вважає, що вклад Президента Віктора Ющенка у вирішення «газового конфлікту» виявився досить скромним, бо «саме Тимошенко полетіла у Москву і дійшла згоди з Путіним». «Дер Штандард» наголошує, що «Тимошенко намагається «наколотити» якомога більшого політичного капіталу зі свого успіху в переговорах». І тут, на думку австрійського видання, Тимошенко лідирує в неоголошеній ще офіційно українській президентській гонці, бо і Янукович, і, тим більше, Ющенко відстають від неї. «Дер Штандард» резюмує і просить зачекати, щоб «побачити, що справило на виборців більше враження: факт реального договору про газове постачання з російським «Газпромом» чи все ж набагато вища ціна на газ».
Німецька }}«Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» також вважає, що наразі зарано говорити про остаточну перемогу Юлії Тимошенко у цій «газовій війні», бо ще не сказала свого слова «нова ціна на газ», яка, на думку газети, може стати винною у близькому масштабному безробітті, насамперед, над «ненаситною» у газовому плані економікою сходу України. «Франкфуртер Альґмайне» також не виключає, що імідж «змогла з Путіним» відштовхне від Тимошенко частину людей на заході України.
«Москоу Таймс» перекликається з деякими виданнями у Європі, коли пише, що у цій «газовій сварі» «перемогла Тимошенко, а програли Ющенко, Путін і «Газпром». Втрати, яких зазнав газовий монополіст під час конфлікту, можна розглядати як своєрідний внесок у фонд президентської кампанії Юлії Тимошенко», – наголошено в публікації. «Москоу Таймс» також не виключає, що ціна Кремля «за перемогу над Ющенком може бути занадто високою», бо сьогодні вже видно, що у Європі схильні вважати весь цей газовий підступ справою рук лише Москви. Автор статті Юлія Латиніна в «Москоу Таймс» продовжує: «Можна з певністю стверджувати, що ЄС вважає Росію ненадійним постачальником газу та багато європейських політиків зараз ставлять собі запитання: сьогодні Кремль намагається повалити Ющенка – а що, як завтра він скористається тією самою енергетичною зброєю, щоб скинути німецького канцлера Анґелу Меркель чи французького президента Саркозі?»
Німецька «Ді Вельт» закликає Європу устами керівника німецької компанії «Рурґаз» допомогти Україні, бо на думку цього ж Бернгарда Ройтерсберґа, «слабкість України» може стати причиною нових негараздів з постачанням газу. Глава «Рурґазу» заявив, що компанія готова до судового позову на російський «Газпром» із причин великих збитків під час цієї «газової війни».
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG