Доступність посилання

ТОП новини

Росія і НАТО засідали вперше після війни на Кавказі


Генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер
Генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер

Прага – Росія і НАТО відновлюють діалог. Про це свідчить їхнє неформальне засідання у понеділок у Брюсселі – перше після серпневої війни на Кавказі, в результаті якої ці відносини були заморожені. А розтоплює кригу між Москвою і Заходом передовсім Афганістан.

Генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер каже, що НАТО потребує Росію, і Росія потребує НАТО, тому сторони повинні розпочати діалог, нехай поки й на неофіційному рівні. Першим у списку спільних тем є Афганістан, повідомив Схеффер 19 січня, коментуючи перспективи відновлення відносин.
«Наприклад, Афганістан, де Росія і НАТО мають багато спільного. Це також боротьба з тероризмом. Дозвольте мені згадати і таку відносно нову тему як піратство. Разом з тим ми також повинні обговорювати з росіянами теми, з яких ми маємо розбіжності... Не очікуйте швидких результатів. Але я задоволений, як просуваються справи, і сподіваюся побачити подальший поступ у найближчому майбутньому»­, – заявив Схеффер.
Тим часом речник НАТО повідомив, що неформальна зустріч посла Росії при НАТО Дмитра Роґозіна з представниками Альянсу в понеділок, 26 січня, відбулася у «дуже позитивній атмосфері». Наступний крок – зустріч Генсека НАТО з російськими керівниками. Російські джерела стверджують, що така зустріч може відбутися вже 6 лютого на міжнародній конференції в Мюнхені, не виключають такої можливості і в НАТО.
Дмитро Роґозін перед нарадою в Брюсселі заявив, що у відносинах НАТО-Росія «скресла крига». А президент Росії Дмитро Медведєв повідомив, що Москва готова надати можливість НАТО через Росію постачати сили Альянсу в Афганістані.
Там перебуває близько 60 тисяч західних вояків. Підкріплення ще у 30 тисяч хоче цього року послати до Афганістану новий президент Сполучених Штатів Барак Обама.
Росія не збирається змінювати політики на Кавказі
Грузинський оглядач Арчіл Ґеґешидзе каже Радіо Свобода, що як політолог він розуміє мотиви зближення Росії і НАТО, але як громадянин Грузії їх вітати не може.
«Звичайно, бажано, щоб НАТО зайняло більш категоричну позицію щодо Росії. Але існують реалії, інші чинники, які з грузинського погляду важко пояснити, але вони існують»­, – зазначає Ґеґешидзе.
Тим часом виглядає, що ніякого поступу між НАТО і Росією з кавказького питання не буде. Незважаючи на потепління відносин із Альянсом, у понеділок Кремль призначив спеціального посланця, завдання якого – демаркувати «державні кордони» із сепаратистськими регіонами Грузії. Крім цього, російські медіа повідомляють, що Росія вирішила розбудовувати морську базу на теренах Абхазії для свого Чорноморського флоту. Після серпневої війни Росія визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії, а НАТО тоді згорнуло з Росією співпрацю.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG